Cizinci skupují půdu

Zemědělci z Německa mají zájem o ornou půdu v okolí Chebu a na dalších místech v česko - německém příhraničí. Poptávka je podle zkušeností realitních kanceláří větší než nabídka. „Mám tady požadavek od sedláků z Bavorska. Chtěli by za pakatel sto hektarů orné půdy. Jenže tolik jí pohromadě na Chebsku široko daleko není,“ řekla Božena Lakomá z chebské realitní kanceláře.

Němci platí několikrát více

Němečtí zemědělci by podle ní nejraději koupili metr čtvereční půdy za čtyři až pět korun. Tržní cena je však dvojnásobná. Zvýšenou poptávku potvrdil i ředitel Agrární komory v Chebu Josef Erhard. Půdu si lze koupit nejen v realitní kanceláři, ale i od pozemkového fondu. V obálkové metodě uspěje ten, kdo nabídne za státní půdu více. „Není to rovná soutěž. Český sedlák prostě v nabídce Němce nepřetlačí a nemá tak šanci,“ konstatoval Erhard. Upozornil, že cizinci u nás nemůžou půdu nakupovat. Stačí však založit obchodní společnost na Čecha a k půdě se dostanou.

Farmář Jiří Kodajek z Mariánských Lázní si vzpomíná na konkrétní prodej z prosince minulého roku. Jednalo se o padesát hektarů půdy v okolí Lipové na Chebsku. „Němci v nabídce přebili české zájemce až šestkrát a zaplatili téměř deset milionů korun,“ řekl farmář. Osobně se mu takový stav nelíbí, protože je v pohraničí hlad po půdě. Jiří Kodajek říká, že hospodaří na třech stech hektarech půdy. Aby jeho rodinná farma dobře fungovala, potřeboval by další dvě stovky hektarů. „Také se vždy bojím, jak dopadnou soutěže pozemkového fondu na prodej půdy,“ uvedl.

Zvýšený zájem o českou půdu v příhraničí pozoruje i majitel chebské realitní kanceláře Martin Šantora. Hlavní důvod, proč roste určitý zájem cizinců, jsou podle něj zemědělské dotace. „Němci na některých polích pěstují například řepku. Jiné plochy jen dvakrát ročně posekají nebo na nich pasou dobytek. Dotace, které na posekané plochy z Německa dostanou, jsou trochu jiné, než mají naši zemědělci,“ uvedl Šantora.

Naši němečtí sousedé se zajímají nejen o zemědělskou půdu, ale i o stavební parcely. „Zájem je především ve vybraných horských rekreačních lokalitách,“ popsal své zkušenosti se zahraniční klientelou Václav Pták z realitní kanceláře v Sokolově. Poptávka je podle něj po parcelách na Bublavě, v okolí Šindelové i jinde na Sokolovsku.

Konkurence z Nizozemí

Němci mají podle Václava Ptáka velkou konkurenci v Nizozemcích. „Ti mají v poslední době obrovský zájem o rekreační chaty a chalupy v Krušných horách. Vyžadují, aby u objektu byla nějaká půda,“ sdělil Pták. Ten vysvětlil, že Nizozemci jsou stěhovavý národ a vyžívají se v pobytu na horách, které doma nemají. O prodeji pozemku bude například s Nizozemci v lednu jednat radnice v Bublavě. Žádost si podali cizinci loni. Nyní musejí doložit trvalý pobyt.

***

* Jak získat půdu

Pozemky lze získat ve výběrovém řízení, které vypisuje státní pozemkový fond. V obálkové metodě rozhoduje výše nabídky Tržní cena orné půdy je zhruba deset korun za metr čtvereční Půdu může získat cizinec, který má v České republice trvalé bydliště Další možností je založení firmy, na kterou se majetek napíše.

Autor: VLADIMÍR ZEDNÍK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info