PK nabídne členství výrobcům biopotravin
22.01.2007 | Potravinářská komora
Tuzemští zpracovatelé ekologické produkce by se mohli stát členy Potravinářské komory ČR (PK). Konstatoval to v průběhu lednové Snídaně PK s novináři prezident Komory Jaroslav Camplík. Komora tak hodlá reagovat na rostoucí poptávku po bioproduktech, která začíná být patrná i na tuzemském trhu.
Pouhým členstvím v Komoře by ale partnerství výrobců klasických a ekologických potravin nekončilo. Biopotravináři by měli podle Camplíka také svou vlastní kategorii při udělování ocenění kvalitních v tuzemsku vyrobených potravin v rámci projektu KLASA.
„Chtěli bychom dosud úspěšně se rozvíjející projekt zase posunout o kousek dál. Uvažujeme tedy o ocenění, které zatím pracovně nazýváme „Zlatá KLASA“, z dosavadních držitelů Klasy, a o zavedení dalších kategorií, jako Bio KLASA a také o nějaké ceně pro potraviny, které ani nemají certifikát KLASA, ani nepatří mezi biovýrobky,“ prozrazuje prezident. Komora již podle jeho slov o této myšlence jednala s Vladimírem Eckem, ředitelem Státního zemědělského intervenčního fondu, který značku KLASA spravuje, a s předsedou Sdružení pro Cenu ČR za jakost Pavlem Ryšánkem.
Výrobce biopotravin přitom PK nepovažuje za konkurenci. „Jde o dražší výrobky, takže množství této produkce na trhu je velmi omezené,“ myslí si Camplík. S tím souhlasí i ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec. „Dokud bude při nákupu potravin rozhodovat především cena, nelze očekávat výrazný podíl bioprodukce na potravinářském trhu,“ konstatuje představitel oboru, v němž například Olomoucká mlékárna Olma jako jeden z mála tuzemských větších potravinářských podniků biopotraviny na tuzemský trh dodává. Podle Camplíka by přitom neměl být problém zpracovat ekologické suroviny i v jiných oborech. „Například Maso Planá dokáže porážet v kvalitě bio, a určitě to není jediný podnik tohoto typu. Jenže suroviny je málo,“ říká prezident. Zavedení ocenění Bio KLASA by ale mohlo výrobce ekosurovin motivovat k větší aktivitě.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



