Kapři se kvůli vedru a suchu dusí, rybáři začali s výlovem

Rybáři v jihočeské Blatné se včera dost zapotili. Za pomoci lodí a sítí dělali částečný výlov rybníků, aby v nich snížili množství ryb. Ryby za nynějšího horkého počasí plují jen těsně nad bahnitým dnem, kde je chladnější voda, a při velkém zahuštění živin jim hrozí nedostatek kyslíku. "Vysoké teploty, nedostatek vody a náhlý pokles tlaku, to je katastrofa. Lepší je tak tržní rybu odchytit a prodat. Tu menší pak dosadit na jiný rybník, kde jsou lepší podmínky," vysvětluje Václav Špeta, šéf společnosti Blatenská ryba. Tu potkalo extrémní sucho už před devíti lety. Ztráty šly tehdy do milionů. Byly dokonce vyšší než při povodních v roce 2002. "Běžný déšť už letos situaci nezachrání. Jedině ty přívalové by pomohly," nedělá si iluze Špeta.

České produkční rybářství, pokládané dosud za jeden z nejstabilnějších oborů zemědělství, tak letos zažije horší rok. Na vině bude právě srážkový deficit, sucho a nedostatek vody. Důsledkem je pak nižší produkce. Především kaprů, tvořících 88 procent všech tržních ryb v zemi.

Manažeři rybářských firem jsou zatím na prognózy opatrní, protože odvětví je zatím jen v polovině vegetačního cyklu, ale odhadují, že po dvou úspěšných letech, kdy se v zemi vylovilo přes 20 400 tun ryb, letos produkce klesne na dlouhodobý průměr. Ten se za posledních sedm let pohybuje kolem 19 800 tun. "Na přesná čísla je brzy, ale trend je daný. Do některých rybníků jsme kvůli nedostatku vody dávali méně ryb. Jinde, kde rybníky odesychají, zase ryby odlovujeme. To vše se negativně projeví," říká Václav Pojar, ředitel Rybářství Chlumec nad Cidlinou.

Podobně situaci vidí i Josef Malecha, šéf představenstva Rybářství Třeboň, největší rybářské firmy v zemi. I tam kvůli dlouhodobému nedostatku vody, který na Třeboňsku pociťují už od loňského podzimu, mají problémy. "Některé rybníky jsme kvůli malému množství vody nedokázali ani nasadit. Jiné jsou na poloviční vodě. To musí být znát," říká manažer.

Nižší produkce, provázená navíc rostoucími náklady na energie a krmné obilí, povede k vyšším cenám. Odhaduje se, že kapři zdraží o osm až dvanáct procent na kile. Tříkilový kapr by tak mohl být před Vánocemi, kdy je po nich největší poptávka, dražší o 12 až 15 korun. "Zdražení to nebude nijak dramatické. Ale trh doma i v cizině bude muset na současný vývoj reagovat," předpovídá Rudolf Provázek, šéf největší rybářské obchodní firmy Fish Market. Ta do zahraničí prodává 35 procent českých ryb. Podle Špety je příznivou zprávou alespoň to, že i o prázdninách je o českého kapra, na rozdíl od tuzemska, zájem v cizině, hlavně v Německu a Francii.

Zdeněk Zuntych

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info