Češi jedí stále méně chleba;víc si naopak dopřejí housek a koláčů

V jídelníčku Čechů postupně ubývá chleba a přibývá housek či koláčů. Spotřeba chleba klesla od roku 1989 o 6,3 procenta na předloňských 53,2 kilogramu na osobu. Naopak rohlíků, housek, koláčů, bábovek a dalších druhů pšeničného pečiva snědl v roce 2005 každý Čech v průměru 44,2 kilogramu, což byl proti roku 1989 nárůst o třetinu. Vyplývá to ze statistických údajů. Podle odborníků tyto změny zřejmě souvisí s tím, že chleba už není tak levnou záležitostí a nekupuje se "po dvou pecnech", aby pak končíval i v popelnici. Znatelný je také příklon spotřebitelů ke zdravé výživě a k celozrnným a jinak vylepšeným pekárenským výrobkům. Vliv má zřejmě i rostoucí kupní síla obyvatel, kteří si tak dopřejí dražší pečivo.

Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info