Nové limity pro plísňové toxiny v kukuřičných výrobcích

Nařízení 1126/2007/ES mění nařízení 1881/2006/ES tak, že se na základě novějších poznatků zvyšují limity pro zearalenon a fumonisiny.

Maximální limity pro fusariové toxiny v obilovinách a výrobcích z obilovin, včetně kukuřice a výrobků z kukuřice, byly původně stanoveny nařízením 856/3005/ES (tímto nařízením se měnilo nařízení 466/2001/ES, které bylo pro přehlednost posléze nahrazeno nařízením 1881/2006/ES).

U kukuřice nebyly v té době přesně známy všechny faktory, které se podílejí na tvorbě fusariových toxinů, a tak se počítalo s uplatněním maximálních limitů deoxynivalenolu a zearalenonu až od 1. července 2007 a fumonisinů B1 a B2 až od 1. října 2007. Toto časové období umožnilo provozovatelům potravinářských podniků, aby provedli šetření zaměřená na zdroje tvorby těchto mykotoxinů a na určení řídicích opatření, která je třeba podniknout, k co největšímu omezení jejich přítomnosti. Taková opatření pro prevenci a snížení kontaminace fusariovými toxiny byla poté zpracována v doporučení 2006/583/ES. Tato opatření měla být zapracována do národních zásad správné praxe.

Nové poznatky z praxe však také ukázaly, že je třeba původně stanovené limity zvýšit s ohledem na jejich splnitelnost. (V r. 2005 a 2006 byla vzhledem ke změně počasí zjištěna vyšší množství zearalenonu a fumonisinů, nikoli však deoxynivalenolu.)

Proto bylo nyní přijato nařízení 1126/2007/ES, kterým se nově stanoví maximální limity některých fusariových toxinů v kukuřici a ve výrobcích z kukuřice.

 

Změny limitů v příloze nařízení (uvedeny tučně

Fusariový toxin

Položka č.

Surovina/potravina

Nejvyšší přípustné množství (ěg/kg)

dříve

Nejvyšší přípustné množství (ěg/kg)

nyní

Deoxynivalenol

2.4.3

Nezpracovaná kukuřice

1750

1750

 

Doplněno 2.4.8

Mleté frakce kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů kódu KN 1103 13 nebo

1103 20 40 a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu KN 1904 10 10

-

 750

 

Doplněno 2.4.9

Mleté frakce kukuřice s velikostí částic ? 500 mikronů kódu KN 1102 20

a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic ? 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu KN 1904 10 10

-

1250

Zearalenon

2.5.2

Nezpracovaná kukuřice kromě nezpracované kukuřice určené ke zpracování

mokrým mletím

200

350

 

2.5.4

Rafinovaný kukuřičný olej

200

400

 

2.5.6

Kukuřice určená k přímé lidské spotřebě, svačinky z kukuřice a kukuřičné snídaňové

cereálie

 

 50

100

 

Doplněno

2.5.9

Mleté frakce kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů kódu KN 1103 13

nebo 1103 20 40 a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu KN 1904 10 10

-

200

 

 

Doplněno

2.5.10

Mleté frakce kukuřice s velikostí částic ? 500 mikronů kódu KN 1102 20

a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic ? 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu KN 1904 10 10

 

-

300

Fumonisiny

 

2.6.1

Nezpracovaná kukuřice kromě nezpracované kukuřice určené ke zpracování

mokrým mletím

2 000

4 000

 

 

2.6.2

Kukuřice určená k přímé lidské spotřebě, kukuřičné potraviny k přímé lidské

spotřebě kromě potravin uvedených v bodech 2.6.3 a 2.6.4

 

1 000

1 000

 

 

2.6.3

Kukuřičné snídaňové cereálie a svačinky z kukuřice

400

800

 

2.6.4

Kukuřičné příkrmy a ostatní příkrmy určené pro kojence a malé děti

200

200

 

Doplněno

2.6.5

Mleté frakce kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů kódu KN 1103 13

nebo 1103 20 40 a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu KN 1904 10 10

-

1 400

 

 

Doplněno

2.6.6

Mleté frakce kukuřice s velikostí částic ? 500 mikronů kódu KN 1102 20

a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic ? 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu 1904 10 10

 

-

2 000

 

 

Nařízení bylo schváleno v září 2007 s retrospektivní platností od 1. července 2007 s tím, že revidované limity začnou platit od října 2007 (sklizeň kukuřice začíná v Evropě obvykle v polovině září a probíhá do konce října).

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info