Mikrobiologický vliv prodlev před sterilací konzerv
09.11.2007 | ÚZPI
Na počet mikroorganismů před sterilací má větší vliv výchozí kontaminace než prodlevy při teplotách 22 až 42 ^(o)C.
Na vídeňské veterinární univerzitě byl prověřován vliv prodlev 1, 2 a 3 h při 22, 35 a 42 ^(o)C při výrobě konzerv s podílem masa. Byl zjišťován výskyt kažení a vytváření toxinů stabilních při vysokých teplotách. V uvedeném rozsahu teplot byly zjištěny jen minimální rozdíly v růstu počtu mikroorganismů. Zvýšení o 0,3 log nastalo často u rodu Enterobacter, zřídka k němu došlo u Pseudomonas, Aeromonas a Staphylococcus. Výsledné hodnoty ležely vesměs pod hranicí hodnot vyplývajících z tabulkových generačních dob pro příslušné mikroby a teploty. Z toho je zřejmé, že při zkoušených teplotách nemají prodlevy podstatný vliv na množení mikrobů. Mnohem významnějším faktorem je výchozí kontaminace suroviny a hygienické podmínky procesu.
Další články v kategorii
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Vítězem miliardového tendru Lesů ČR je LDF Rožnov, má osm ze 40 zakázek (18.12.2025)
- Itálie a Francie jsou proti rychlému schválení a podpisu dohody Mercosur (18.12.2025)
- Čí zájmy hájí premiér Babiš na jednání Evropské rady k rozpočtu? Naší země, nebo svého agroholdingu? (18.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)
- Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)

Tweet



