Zeolit snižuje riziko výskytu mléčné horečky

Dvoutýdenní aplikace zeolitu redukovala riziko vzniku mléčné horečky u dojnic po otelení.

Analýza výsledků dvoutýdenního podávání syntetického hlinitosodného silikátu (křemičitanu) zeolitu prokázala, že u pokusných dojnic došlo ke snížení rizika výskytu mléčné horečky, žádný negativní vliv přídavku této sloučeniny na organismus zvířat nebo životní prostředí prokázán nebyl.

Především u starších krav po třetím nebo dalších otelení působí tato látka antagonistiky vůči poklesu hladiny vápníku po otelení a tím snižuje riziko vzniku mléčné horečky. Vysoká dávka zeolitu (převyšující 500 g za den nebo 25 až 50 g na kilogram krmiva) ale měla za následek sníženou chuť k žrádlu a způsobila také karenci fosforu. Analýza však prokázala, že se jednalo o přechodný jev. Množství vyprodukovaného mléka, ani jeho složení přídavkem zeolitu ovlivněno nebylo, takže nezpůsobilo žádné měřitelné změny, důležité v hlediska spotřebitelského. Nebyl doložen ani výskyt negativní reakce u telat, ani zatížení životního prostředí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info