Olivový olej

Vyšší spotřeba olivového oleje je charakteristická pro oblast Středomoří, kam se olivovník rozšířil z původního domova na Předním východě. Olivový olej obsahuje především kyselinu olejovou (55 – 83 %), dále palmitovou (7,5 – 20 %), linolovou (3,5 – 21 %) a stearovou (0,5 – 5 %); obsah kyseliny linolenové je max. 0,9 %. Olivový olej dále obsahuje prekurzor sterolů skvalen (150 – 700 mg/100 g), fytosteroly (asi 180 mg/100 g, především ß-sitosterol), tokoferoly, ß-karoten, fenolové sloučeniny (charakteristické pro tento druh oleje) a další látky. Je uvedeno osm druhů olivového oleje (extra panenský, panenský, „lampante“, rafinovaný, směs, surový, rafinovaný a olej z pokrutin) a jejich charakteristiky. Zdravotní účinky olivového oleje spočívají v tom, že vzhledem ke složení jeho mastných kyselin pozitivně ovlivňuje poměr HDL a LDL cholesterolu a má díky antioxidačním látkám vysoké antioxidační účinky. Analýza olivových olejů z trhu v ČR (obsah mastných kyselin, sterolů, hodnoty kyselosti a peroxidového čísla) prokázaly, že kvalitní a tím i dražší oleje svým složením odpovídaly požadavkům kvality.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info