Nadprůměrný ročník přinesl aromatická a pikantní vína

Vína z letošního ročníku budou velmi aromatická a lehce pikantní. Podle odhadů vinařů budou také obsahovat méně alkoholu než ty z předchozích let. Letošní výnosy na hektar vinic se pohybují nad desetiletým průměrem, kvalita vín je ale oblast od oblasti proměnlivá, v závislosti na tom, jak vinaři regulovali množství úrody.

"Vína jsou velmi pěkná. Všechny odrůdy máme v přívlastku. Horší kvalita vín se objeví u vinařů, kteří neregulovali sklizeň a nechali dozrát vše, co vinohrady nasadily," řekl vinař Petr Marcinčák z Novosedel na Břeclavsku. Zatímco vloni vyrostlo na hektaru vinic v průměru kolem tří tun hroznů, letos to místy vlivem velmi mírné zimy bylo až kolem deseti tun. Pokud část hroznů nezničí kroupy, slunce nebo plísně, pak vinná réva uživí tak velké množství hroznů jen za cenu jejich nižší kvality.

Voňavá sklizeň

Podle Pavla Vajčnera z vinařství Znovín Znojmo patřila letošní úroda k těm nejlepším za posledních 15 let. "Díky velmi teplému a slunnému létu se dostatečně vyvinuly cukry a pikantní kyselinky. Pak přišel poměrně studený podzim s proměnlivým počasím, kdy se v hroznech vytvořilo dostatečné množství aromatických látek. Takové odrůdy jako Sauvignon, Tramín nebo Pálava nádherně voní a můžeme se u nich dočkat velmi zajímavého dozrávání," řekl Vajčner. Mezi červenými víny s pikantnější kyselinkou je jeho favorit odrůda Rulandské modré.

Podobně vidí kvalitu letošních vín také jeden z nejuznávanějších moravských odborníků na víno Vilém Kraus. Už mladá Svatomartinská vína podle něj ukázala, že ročník 2007 bude jiný nežli většina vín z předchozích let.

"Potvrzuje se to i ve vínech z hroznů sklízených později. V souladu s procesem oteplování jsme si pomalu zvykali na postupnou proměnu v charakteru moravských odrůdových vín. To vedlo u určité skupiny obdivovatelů vyšších kategorií přívlastkových vín ke zvýšenému obdivu opojné bohatosti takových vín z přezrálých hroznů. Avšak mnoho pravidelných uživatelů našich vín se snažilo vyhledávat svá svěží a pitelnější vína, vhodná jako doprovod k pokrmům běžné kuchyně. Již nyní se ukazuje na vínech ročníku 2007, že s nimi mohou být ti pravidelní uživatelé vína spokojeni," uvedl Kraus na internetových stránkách Národního vinařského centra a Vinařského fondu www.vinazmoravy.cz.

Podzimní finále

Ještě v létě přitom byla kvalita vín velkou neznámou. Od jara panovalo na jihu Moravy velmi suché a tropické počasí a hrozilo, že velká část úrody nedozraje nebo uschne. Paprsky slunce spálily v červenci na jihu Moravy místy až třetinu hroznů. "Letošní počasí bylo hodně extrémní. Mírná zima, tropické jaro a léto a na podzim na poslední chvíli spadlo za několik dní spousty vody," vzpomíná Marcinčák. Díky dlouhodobým dešťům se omezil růst cukernatosti a vývoj se přenesl do vytváření hmoty a aromatických látek.

V polovině 90. let zaujímaly vinice zhruba 11 500 hektarů. Letos už kolem 19 200 hektarů. Čeští vinaři totiž před vstupem do EU, která výsadbu nových vinic omezuje, s podporou státu rozšířili plochy vinic zhruba o 7000 hektarů. Domácí produkce vína tak po dozrání nových vinic vzroste ze současných 570 tisíc hektolitrů ročně v průběhu několika let až na 700 tisíc až 800 tisíc hektolitrů ročně.

Vínu se v Česku daří, jeho spotřeba v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 1993 byla průměrně 12 litrů vína na osobu ročně, nyní se pohybuje kolem 17 litrů. I tak ale Česko zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info