Salmonely v zelenině je velmi obtížné se zbavit
08.01.2008 | ÚZPI
Mnoho lidí se domnívá, že dobré omytí zeleniny je vše, co je potřeba k eliminaci bakterií, jako například salmonela. Není tomu tak, tvrdí nizozemský výzkumník z wageningenské univerzity, který zjistil, že salmonela roste nejen na povrchu rostlin, ale i uvnitř. Studoval, jak salmonella infikuje salát. Jeho zjištění ukazují, že riziko otravy z potravin prostřednictvím konzumace kontaminované listové zeleniny je větší než se dříve myslelo a mnohem obtížnější proti němu bojovat. Studoval fyziologické a molekulární interakce mezi salmonellou a různými odrůdami salátu. Objevil, že tato bakterie se aktivně přemisťuje do kořenů rostliny, zde se rozmnožuje a šíří se odtud v rostlině.
Není viditelný rozdíl mezi zdravým salátem a salátem infikovaným salmonelou. Ale v infikovaných rostlinách je zapnut přirozený obranný mechanismus. Výzkumník volá po metodách molekulární detekce během rutinní kontroly patogenů. Navrhuje testování hnoje nebo půdy na přítomnost salmonely a patogenní Escherichia coli před výsadbou semenáčků. Moleulární testování je požadováno také po sklizni, aby se zjistily patogeny v potravním řezězci.
Dřívější výzkum ukázal, že patogeny v hnoji dojného skotu mohou být omezeny jeho krmením větším množstvím slámy a sena.
Důkladné omývání produktů neodstraní bakterie, které jsou uvnitř rostlin. Výsledky výzkumu ukazují na potřebu vývoje odrůd salátu, které jsou rezistentní vůči těmto patogenům.

Tweet



