Konzumace mléka redukuje podíl tělesného tuku
07.02.2008 | ÚZPI
Sportovní zátěž a konzumace mléka mají pozitivní vliv na podíl svalové hmoty v organismu.
Kanadští vědci z univerzity v Hamiltonu prokázali ve svém nejnovějším výzkumu, že tělesná schránka pravidelných konzumentů mléka vykazovala větší podíl svalů a méně tuku. Do výzkumu bylo zapojeno 60 netrénovaných mužů, kteří 5x týdně podstoupili silový trénink s činkami, uvedl časopis „Test“. Po skončení tréninku muži konzumovali v hodinovém rozmezí dvě sklenice odtučněného mléka, sójového mléka nebo speciálního izotonického nápoje pro sportovce s obsahem sacharidů. Po uplynutí 3 měsíců byl podíl svalů u probandů konzumujících mléko o 40 % větší než tomu bylo u skupiny konzumentů sójového nápoje a dokonce o 60 % větší v porovnání se skupinou sportovců konzumujících sportovní nápoje. Příčinou byla pravděpodobně vysoká biologická hodnota mléčné bílkoviny a pozitivní působení více nenasycených mastných kyselin na odbourávání tuků.
Další články v kategorii
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)

Tweet



