Pití čaje může přispět k prevenci chorob
11.04.2008 | ÚZPI
Nejnovější výzkumy ukazují, že pití čaje může snížit individuální riziko vývoje demence a dalších neurodegenerativních poruch jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Vliv pití čaje na zdraví a funkčnost mozku bylo předmětem sdělení na 4. mezinárodním vědeckém symposiu „Čaj a lidské zdraví“, které se konalo ve Washingtonu, D.C. Působení čaje na zdraví mozku může být přímé i nepřímé. Čaj pravděpodobně zlepšuje zdravotní stav mozku udržováním plné funkčnosti mozkových buněk a napomáháním při náhradě poškozených buněk. Dochází také ke snížení rizika vzniku dalších poruch, které by zvýšily riziko snížení kognitivních vlastností a nástupu demence. V pokusech na zvířatech se ukázalo, že konzum čaje pomáhá zachovat zdravé neurony v mozkové tkáni a zlepšit jejich schopnost bojovat se stresovými faktory. Dávka purifikovaných čajových flavonoidů odpovídající 2–4 šálkům zeleného čaje denně vyvolala zlepšené symptomů Parkinsonovy nemoci, chránila buňky mozkové tkáně před zánikem a vedla ke zlepšení při omezováni vzniku redukujících látek, které způsobují poškození mozku a vedou k Alzheimerově chorobě. Flavonoidy čaje disponují nejen ochrannou funkcí, ale jsou schopny i léčit poškozené neurony.
Další články v kategorii
- Čí zájmy hájí premiér Babiš na jednání Evropské rady k rozpočtu? Naší země, nebo svého agroholdingu? (18.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)
- Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)
- Analytik: Zmírnění zákazu prodeje aut se spalovacím motorem je kosmetická úprava (18.12.2025)

Tweet



