Pití čaje může přispět k prevenci chorob
11.04.2008 | ÚZPI
Nejnovější výzkumy ukazují, že pití čaje může snížit individuální riziko vývoje demence a dalších neurodegenerativních poruch jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Vliv pití čaje na zdraví a funkčnost mozku bylo předmětem sdělení na 4. mezinárodním vědeckém symposiu „Čaj a lidské zdraví“, které se konalo ve Washingtonu, D.C. Působení čaje na zdraví mozku může být přímé i nepřímé. Čaj pravděpodobně zlepšuje zdravotní stav mozku udržováním plné funkčnosti mozkových buněk a napomáháním při náhradě poškozených buněk. Dochází také ke snížení rizika vzniku dalších poruch, které by zvýšily riziko snížení kognitivních vlastností a nástupu demence. V pokusech na zvířatech se ukázalo, že konzum čaje pomáhá zachovat zdravé neurony v mozkové tkáni a zlepšit jejich schopnost bojovat se stresovými faktory. Dávka purifikovaných čajových flavonoidů odpovídající 2–4 šálkům zeleného čaje denně vyvolala zlepšené symptomů Parkinsonovy nemoci, chránila buňky mozkové tkáně před zánikem a vedla ke zlepšení při omezováni vzniku redukujících látek, které způsobují poškození mozku a vedou k Alzheimerově chorobě. Flavonoidy čaje disponují nejen ochrannou funkcí, ale jsou schopny i léčit poškozené neurony.

Tweet



