Slazené nápoje vedou k Alzheimerově chorobě

V pokusu na myších krmených slazenou vodou je prokázán vliv cukru na vznik Alzheimerovy choroby a popsán mechanismus biochemického působení cukru

Studie Dongfenga Cao a spolupracovníků na modelu transgenních myší s Alzheimerovou chorobou (Alabama University, Birmingham, USA) ukázala, že pití slazených nápojů může zvýšit riziko vývoje této choroby. Je rovněž hlavním rizikovým faktorem pro vznik diabetu 2.typu. Diabetus mellitus 2.typu sám o sobě zvyšuje riziko Alzeimerovy choroby (AD). Pokusné myši dostávaly po dobu 25 týdnů vodu s 10 % sacharózy, kontrola čistou vodu bez cukru. Skupina se slazenou vodou byla postižena vyšší hmotností, glukózovou intolerancí, hyperinsulinemií a hypercholesterolemií. Tyto metabolické změny byly spojovány s obnoveným zhoršením mentálního stavu a s dvoj- až trojnásobným vzestupem hladin amyloid-b bílkovin a jejich uložením v mozku, což je příznak onemocnění AD i u lidí. Dávka cukru podávaná myším odpovídala asi pěti nápojovým plechovkám denně u člověka. Výsledky také prokázaly, že sekretázou štěpené produkty amyloid-b prekursorů bílkovin nejsou sacharózou ovlivněny, stejně tak jako inzulín štěpící enzymy. Bližší podrobnosti jsou uvedeny v časopisu J.biol.Chem., 2007, 282: 36275-82.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info