SVS upozorňuje na rizika grilování
17.06.2008 | Agris
Připravit na žhavém dřevěném uhlí lze nejen maso a různé klobásky, ale třeba i lilek nebo jinou zeleninu. Jak ale upozorňuje mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben, je však třeba pomyslet na případná rizika, aby pochoutka neohrozila labužníkovo zdraví. „Samozřejmě to, co si zákazník koupí v tržní síti, bylo vyrobeno pod veterinárním dozorem a bylo uvedeno do oběhu, jako zdravotně nezávadné. Ale záleží na dalším „domácím“ zacházení. Právě tehdy může dojít k nežádoucímu pomnožení nežádoucích mikroorganismů, kteří se vyskytují všude v ovzduší, tudíž i na povrchu potravin. K tomu by mohlo dojít při převážení masa či uzenin v teple, či v igelitových pytlících, kdy může například dojít i k zapaření,“ konstatoval mluvčí.
Je také možné zakoupit masné polotovary určené k přímé spotřebě. Jde o různé kořeněné směsi určené například pro grilování. Již před dvěma lety SVS cíleně kontrolovala prodej takovýchto směsí, a výsledkem bylo, že výrobci od té doby tomuto svému produktu věnují zvýšenou pozornost. Samozřejmě, že je možné si takovouto směs i připravit sami, podle vlastní chuti. Při domácí přípravě to však chce být velmi obezřetní.
Velké problémy může způsobit salmonelóza, popřípadě kampylobakteriová infekce.
Salmonelou se člověk nejčastěji nakazí přímým kontaktem s nemocným zvířetem, nebo slinami nebo jeho močí a trusem, anebo, v našem případě, nedostatečně tepelně opracovanými potravinami živočišného původu. Nejvnímavější a nejohroženější jsou děti, starší lidé či lidé oslabení nebo těhotné ženy. Salmonelóza se projevuje úpornými průjmy, zvracením, nechutenstvím a následnou dehydratací. Může vést i ke smrti. První pomoc je dostatek pití a návštěva lékaře.
Salmonelózy i kampylobakteriózy způsobují bakterie, které se vyskytují všude v okolním prostředí. Kampylobakteriózou je možné se nakazit při nedostatečné úrovni hygieny od domácích a hospodářských zvířat, největší riziko je však prostřednictvím nedostatečně tepelně zpracovaných potravin. Projevy jsou podobné. Nejčastěji onemocní děti do pěti let, ovšem ani dospělí nejsou mimo nebezpečí. Vždy je neúčinnější obranou dostatečná hygiena a potraviny řádně tepelně zpracovat, v případě grilování – propéci!
Při transportu surovin je pak vhodné, zejména v teplých dnech, mít maso v chladicích taškách anebo aspoň zabalené v několika vrstvách papíru.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



