Souhrn událostí uplynulého dne – 09. 07. 2008

Obilí bude méně. Kvůli velkému suchu

Mnozí zemědělci zřejmě letos sklidí méně obilí. Může za to extrémní sucho. Jen výnos pšenice by mohl být nižší až o pětinu. Do polí na Břeclavsku už opět vyjely kombajny. Sklizeň obilí ovšem většině zemědělců tolik radosti, kolik si představovali, nedělá. A to i přesto, že žně jsou teprve na počátku. „Sklizeň se pořádně rozjede teprve v tomto týdnu. Už teď je ale jasné, že pět týdnů sucha bude znát. Obavy z negativních dopadů máme hlavně u pšenice. Zejména na písčitých a sušších půdách bude výnos nižší.Podle mého předběžného odhadu tak o deset až dvacet procent.“

FAO chce zachránit sklizeň chudých zemí v letech 2008 a 2009

Generální ředitel Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) Jacques Diouf dnes oznámil, že tato specializovaná agentura OSN poskytne osivo a krmivo 54 zemím zasaženým potravinovou krizí, aby tak zachránila sklizeň pro letošní a příští rok. Vyjádřil přání, aby tento plán vedl k brzkému zvýšení pomoci zemědělcům. "Aby se nejchudší země, především v Africe, z potravinové krize dostaly, musejí dokázat samy vyrobit to, co potřebují," řekl generální ředitel FAO agentuře AFP v jejím sídle v Římě. "Proto trváme na nezbytnosti okamžitých opatření ke stimulaci zemědělské výroby," uvedl.

Summit G8 se shodl na snížení emisí o 50 procent do roku 2050

Na snížení emisí plynů se skleníkovým efektem minimálně o 50 procent do roku 2050 se dnes dohodli nejvyšší představitelé osmi hospodářských mocností sdružených ve skupině G8 na summitu v japonském letovisku Tójako. Dohodu o základu, z něhož se má vycházet, či o konkrétních omezeních pro jednotlivé státy i ve střednědobém horizontu však odložili na jindy, oznámil dnes premiér hostitelské země Jasuo Fukuda. "Je zbytečné říkat, že nemůžeme dosáhnout dlouhodobého cíle bez přispění ostatních velkých znečišťovatelů ovzduší," prohlásil Fukuda.

EU zakázala barviva a sladidla v potravinách pro děti

Jde o součást několika nařízení týkajících se přidávání přísad, aromatických látek a enzymů do potravin, která v úterý přijal Evropský parlament. Potraviny pro kojence a malé děti, které se prodávají v Evropské unii, nebudou smět obsahovat sladidla a barviva. Takové přísady se do potravin přidávají, aby jídlo mělo lepší kvalitu i chuťové vlastnosti. Prodlužují například jeho trvanlivost, zvýrazňují jeho barvu, regulují kyselost nebo dodávají na sladkosti. Vědecké poznatky ale ukazují, že některé látky přidávané do potravin mohou mít špatný vliv na děti.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info