Unie neuvolní embargo na dovoz drůběžího masa z USA

Ministři zemědělství a rybolovu členských zemí EU na svém včerejším zasedání v Bruselu odmítli uvolnit embargo na dovoz drůběžího masa z USA, které platí už od roku 1997. Postavili se tak proti návrhům Komise, zejména komisaře pro průmysl Güntera Verheugena, který byl hlavním zastáncem prolomení této bariéry.

Hlavním důvodem uvalení zákazu na dovoz amerického drůběžího masa byla hygienická praxe amerických producentů drůbežího masa. Ti kvůli odstranění nebezpečných bakterií, zejména salmonely, omývají drůbeží maso slabým roztokem chloru. Tenhle způsob dezinfekce je ale v členských zemích EU zakázán.

Tento zákaz platí již deset let a nebudil zatím příliš pozornosti. Zástupci americké administrativy pod vedením poradce prezidenta Bushe pro mezinárodní obchod Dana Price ale na jednáních Transatlantické hospodářské rady (komise založené americkou administrativou a Evropskou unii za účelem odstraňování barier v obchodě mezi EU a USA) předestřely zástupcům Komise návrh na zrušení embarga.

Samotný objem vývozů výrobků z drůběže z USA do EU se pohybuje v objemu stovek milionů dolarů a tvoří jenom malou část ze šestisetmiliardové celkové obchodní výměny mezi EU a USA. Finanční a hospodářská krize však dostala americké hospodářství do vážných potíží, americká strana proto má zájem získávat pro své výrobce další trhy. Žádost o uvolnění embarga byla ale v první řadě pokusným balónkem americké administrativy, který měl otestovat ochotu Evropy odstraňovat bariéry v mezinárodním obchodě, a tedy samotný smysl Transatlantické hospodářské rady.

Podle Dana Price by „neúspěch při pokusu o odstranění zákazu vývozu drůbežího masa znamenal zpochybnění schopnosti Transatlantické hospodářské rady přinést jakékoliv výsledky.“ Americká strana tím propojila problém drůbeže s celkovým pokrokem v liberalizaci obchodu mezi EU a USA.

Je třeba dodat, že škodlivost omývání masa slabým chlórovým roztokem nebyla podle americké strany vědecky prokázána, samotní evropští výrobci prý ošetřují tímto způsobem maso určené na export mimo EU.

Komisař Verheugen společně s komisařkou pro zemědělství proto přislíbili americké straně, že problém rychle vyřeší a navrhli uvolnění embarga. Drůběž z USA by se podle jejich návrhu mohla dovážet do zemí EU, nemohla by však být porcována a musela by nést označení, že byla chemicky ošetřena.

Proti plánům Komise se nejdřív postavil Evropský parlament, a nakonec také ministři evropských států. Ti na hlasování v Radě zamítli návrh Komise většinou 26 z 27. Hlasování se neúčastnila Velká Británie. Svůj postoj členské země odůvodňovaly pravidly Společenství, a povinností EU chránit své občany před rizikovými potravinami.

Komisařka pro zdravotnictví Androulla Vassiliou se na tiskové konferenci po hlasování v Radě vyjádřila, že „necítí zklamání nad rozhodnutím, které bylo očekávané.“ „Doufám, že američtí partneři pochopí a budou respektovat obavy členských států,“ dodala.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info