Více žloutku ve vejcích
27.12.2008 | APIC-AK
Francouzští šlechtitelé zkřížili francouzské plemeno Favoumi s tradičními egyptskými plemeny. Výsledné hybridní plemeno nosnic se vyznačuje vyšším podílem žloutku ve vejcích, velkou tolerancí k tepelnému stresu, odolností vůči virovým chorobám a dobrou konverzí krmiva.
Hybridní zvířata vzniklá křížením francouzských hybridních nosnic a slepic tradičních egyptských plemen produkují vejce se zvlášť velkým žloutkem, jehož podíl činí v průměru 30% celkové hmotnosti vajíčka. Pro porovnání: typická evropská hybridní plemena slepic snášejí vejce se žloutky, jejichž podíl činí 25 až 28% z celkové hmotnosti.
Vaječný žloutek u nosnic francouzského plemene Fayoumi, druhého ze vzájemně křížených plemen, činí dokonce celých 35% z celkové hmotnosti vejce. Fayoumi bylo již druhým francouzským hybridizačním projektem vzájemného křížení plemen Rhode Island Red a Leghorn.
Hybridní zvířata se vyznačují velkou tepelnou tolerancí, přirozenou odolností vůči různým virovým onemocněním a zvlášť dobrou konverzí krmiva v porovnání s tradičními plemeny slepic.
Mehr Dotter im Ei DLG-Mitteilung, 2008, č. 12, s. 10
Zdroj: Agronavigátor, ÚZEI
Další články v kategorii
- Nařízení o mimořádných rostlinolékařských opatřeních proti zavlékání nebezpečné karanténní choroby révy vinné do Česka (07.12.2025)
- Agrární komory zemí V4 odmítly chystané změny v zemědělské politice EU (06.12.2025)
- České značky vítězí. Zákazníci stále častěji sahají i po domácích potravinách (05.12.2025)
- SVS vymezila rizikovou oblast s opatřeními proti šíření ptačí chřipky (05.12.2025)
- FAO: Světové ceny potravin třetí měsíc klesly, sklizeň obilovin bude rekordní (05.12.2025)
- Na čistší a ekologičtější železniční dopravu míří z Modernizačního fondu dalších téměř 11 miliard korun (05.12.2025)
- Ničivé počasí v části Asie není náhoda, ale klimatické varování, tvrdí vědci (05.12.2025)

Tweet



