Více žloutku ve vejcích

Francouzští šlechtitelé zkřížili francouzské plemeno Favoumi s tradičními egyptskými plemeny. Výsledné hybridní plemeno nosnic se vyznačuje vyšším podílem žloutku ve vejcích, velkou tolerancí k tepelnému stresu, odolností vůči virovým chorobám a dobrou konverzí krmiva.

Hybridní zvířata vzniklá křížením francouzských hybridních nosnic a slepic tradičních egyptských plemen produkují vejce se zvlášť velkým žloutkem, jehož podíl činí v průměru 30% celkové hmotnosti vajíčka. Pro porovnání: typická evropská hybridní plemena slepic snášejí vejce se žloutky, jejichž podíl činí 25 až 28% z celkové hmotnosti.

Vaječný žloutek u nosnic francouzského plemene Fayoumi, druhého ze vzájemně křížených plemen, činí dokonce celých 35% z celkové hmotnosti vejce. Fayoumi bylo již druhým francouzským hybridizačním projektem vzájemného křížení plemen Rhode Island Red a Leghorn.

Hybridní zvířata se vyznačují velkou tepelnou tolerancí, přirozenou odolností vůči různým virovým onemocněním a zvlášť dobrou konverzí krmiva v porovnání s tradičními plemeny slepic.

Mehr Dotter im Ei DLG-Mitteilung, 2008, č. 12, s. 10

Zdroj: Agronavigátor, ÚZEI

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info