Více žloutku ve vejcích
27.12.2008 | APIC-AK
Francouzští šlechtitelé zkřížili francouzské plemeno Favoumi s tradičními egyptskými plemeny. Výsledné hybridní plemeno nosnic se vyznačuje vyšším podílem žloutku ve vejcích, velkou tolerancí k tepelnému stresu, odolností vůči virovým chorobám a dobrou konverzí krmiva.
Hybridní zvířata vzniklá křížením francouzských hybridních nosnic a slepic tradičních egyptských plemen produkují vejce se zvlášť velkým žloutkem, jehož podíl činí v průměru 30% celkové hmotnosti vajíčka. Pro porovnání: typická evropská hybridní plemena slepic snášejí vejce se žloutky, jejichž podíl činí 25 až 28% z celkové hmotnosti.
Vaječný žloutek u nosnic francouzského plemene Fayoumi, druhého ze vzájemně křížených plemen, činí dokonce celých 35% z celkové hmotnosti vejce. Fayoumi bylo již druhým francouzským hybridizačním projektem vzájemného křížení plemen Rhode Island Red a Leghorn.
Hybridní zvířata se vyznačují velkou tepelnou tolerancí, přirozenou odolností vůči různým virovým onemocněním a zvlášť dobrou konverzí krmiva v porovnání s tradičními plemeny slepic.
Mehr Dotter im Ei DLG-Mitteilung, 2008, č. 12, s. 10
Zdroj: Agronavigátor, ÚZEI