Skladování jablek ve Švýcarsku
30.01.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Zvyšování produkce ovoce a zeleniny ve Švýcarsku klade stále větší nároky výběr odrůd z hlediska doby sklizně (prodloužení sezóny) nebo skladovatelnosti, a také na způsoby skladování vypěstované produkce.
Ve sklenících se ve Švýcarsku pěstuje zelenina na 200 ha. Z toho 80 ha náleží společnosti Hors-sol, která na 60 ha pěstuje rajčata a na 13 ha okurky. Sezóna sklizně rajčat trvá od konce dubna do listopadu.
Pokud jde o jablka, je důležité vyvíjet odrůdy, které během skladování zachovávají co nejvíce původní kvalitu. Asi 90 % švýcarské produkce je skladováno v halách s řízenou atmosférou (CA). Producenti ze středního Švýcarska, Curyšska a okolí Schaffhausenu skladují jablka v halách společenství Fenaco v Sursee. Fenaco ve spolupráci s Výzkumným ústavem Agroscope Changins-Wädenswil (ACW), funguje pro pěstitele jako poradce, pokud jde o program pěstování, spektrum odrůd a dobu sklizně. Jablka zůstávají ve skladu podle požadavků buď krátkodobě nebo až 12 měsíců (obvykle však max. 9 měsíců). Hala v Sursee pracuje s ultra-nízkokyslíkatou atmosférou (ULO). Extrémním snížením kyslíku (o 1 až 4 %) a zvýšením podílu CO2 (o 1 až 4 %) v atmosféře se výrazně zpomaluje dýchání ovoce a tím fáze zrání. Během skladování je zachovávána konstantní teplota a vlhkost. Pro dražší druhy jablek a bio-jablka se používá varianta dynamické řízené atmosféry (DCA), při níž se obsah kyslíku snižuje stupňovitě, a to z důvodu, že nárazově příliš nízký obsah kyslíku pod kritickou mez může vyvolat kažení jablek.
Kromě toho je pro některé odrůdy jablek (s výjimkou bio-produkce) od r. 2005 používán 1-methylcyklopropen (1-MPC), plynná látka působící proti vytváření etylenu (rostlinný hormon regulující tvorbu dohrávacích enzymů), tzn. proti přezrávání. Látka se nadávkuje do prostoru v nepatrném množství během 24 hodin. Tento krok se provádí teprve nechvíli, kdy má etylen navázat na bílkovinné receptory. 1-MPC přitom blokuje příslušná vazebná místa. 1-MPC se používá i ve velkoobchodních chladírenských skladech po vyskladnění z řízení atmosféry, aby byla čerstvost uchována na cestě ke spotřebiteli co nejdéle.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



