Čeští vědci se podílejí na nové detekci bakterií v mléce
11.03.2009 | ČTK
Snížit finanční ztráty, které farmářům každoročně vznikají kvůli bakteriálním onemocněním krav, a zlepšit kvalitu potravin by mohla nová detekční technologie, na jejímž vývoji se podílejí i čeští vědci. Metoda má totiž rychle a přesně zjistit například původce bakteriálního zánětu kravského vemene, což zefektivní léčbu a sníží ztráty mléka. Projekt financuje Evropská komise a je do něj zapojeno 22 výzkumných ústavů, podniků a asociací z osmi zemí EU. Jiří Homola z Ústavu fotoniky a elektroniky Akademie věd ČR novinářům řekl, že detekční systém díky novému biosenzoru dokáže velmi rychle identifikovat patogenní bakterie v kravském mléce.Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)

Tweet



