Jak zacházet s plesnivými potravinami

Mykotoxiny jsou škodlivé látky produkované plísněmi. Mohou se ukrývat hluboko pod povrchem napadené potraviny, přičemž je pouhým okem nevidíme. Mykotoxiny mají řadu negativních účinků na zdraví konzumentů.

Zpravodajský server iDNES.cz uveřejnil dne 10.3.2009 článek pod názvem Plesnivou mrkev můžete sníst, chleba vyhoďte, ve kterém odkazuje na doporučení vydaná Food Safety and Inspection Service US Department of Agriculture (Úřadem pro bezpečnost a kontrolu potravin Ministerstva zemědělství USA, FSIS-USDA).

Podle FSIS je třeba rozlišovat potraviny z hlediska napadení plísní do dvou skupin:

– potraviny s vysokým obsahem vody,

– potraviny s nízkým obsahem vody.

Potraviny s nízkým obsahem vody, ke kterým patří např. mrkev, zelí a paprikový lusk, jsou odolnější k prorůstání plísní do vnitřních vrstev potraviny, a proto je lze za určitých okolností (po odstranění dostatečně velkého podílu zasažené potraviny) ještě konzumovat. Vyjádření ISIS je součástí informačního přehledu, který se věnuje plísním, mykotoxinům/aflatoxinům, ochraně potravin před plísněmi, zacházení s potravinami, na kterých roste plíseň aj.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info