Vliv barvy kartonových obalů na vznik pachutě UHT-mléka

Japonská společnost Morinaga Milk Industry zkoumala, jaký vliv má barva kartonových obalů na změny chuti UHT-mléka vystaveného během skladování světlu. K pokusům byly použity kartony se stříškou od Nippon Paper-Pak (PE/karton/PE), které byly zvnějšku potištěny následujícími barvami: černá, červená, zelená, modrá a bílá. Obaly byly naplněny mlékem ošetřeným na deskovém pastéru teplotou 130 °C s výdrží 2 s. Mléko bylo skladováno 10 dní při teplotě 10 °C, přičemž bylo ozařováno světlem fluorescenční lampy (ca 1500 Lux).

Mléko bylo před a po skladování senzoricky hodnoceno skupinou hodnotitelů a také pomocí chuťového senzoru, a dále byl analyzován obsah hexanalu plynovou chromatografií v kombinaci s hmotnostní spektroskopií.

Výsledky senzorického hodnocení ukázaly, že černá barva je nejúčinnější ochranou před průnikem světla a souvisejícími změnami. Naopak nejméně chrání bílá barva. Mezi ochranným vlivem ostatních barev nebyl zjištěn rozdíl. V souladu s tím bylo analýzou zjištěno, že v bílém obalu byl nejvyšší obsah hexanalu, v černém nejnižší, v obalech ostatních barev byl obsah hexanalu mezi těmito hodnotami. Vyplývá z toho, že obsah hexanalu je objektivním znakem pro zjištění pachutě mléka.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info