Geny určující tučnost mléka lokalizovány

Vědci odhalili oblast, kde se nalézají geny určující obsah tuku a bílkovin v nadojeném mléce.

Genetická výbava dojnic ovlivňuje obsah tuku a bílkovin v jejich mléce – tuto domněnku nyní exaktně doložili vědci z univerzity v nizozemském Wageningenu. Vědci detekovali množství genů v šesti oblastech DNA, které se podílejí na genetické varianci. Vědci zjistili, že genové mutace mají velký vliv na množství tuku v mléce a také kontrolují složení tuku. Podle vyjádření vědců mohou tyto získané poznatky přispět k vývoji inovativního plemenářského programu k selekci dojnic s odlišným složením mléčného tuku.

Také u obsahu bílkovin v mléce byla zjištěna velká variabilita mezi zkoumanými zvířaty. Analýza DNA pokrývala tři oblasti genomu krav, které jsou odpovědné za obsah bílkovin. Na rozdíl od mléčného tuku je vliv krmení na složení bílkovin jen malý.

Wo die Fettgene sitzen

DLG-Mitteilungen, 2009, č. 6, s. 8

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info