Sušení ovoce mikrovlnami

Při sušení ovoce mikrovlnami se využívá fyzikálních účinků elektromagnetických vln. Podle vlnové délky (standardně 12,1 cm) způsobují mikrovlny především kmitání molekul (dipólů). K ohřevu, varu a odpařování vody dochází tím, že se molekuly vody orientují podle střídavého elektromagnetického pole.

Stejný princip je využit při sušení ovoce. Pro průmyslové použití nabízí firma Linn High Therm buď pásový nebo komorový systém (rozdílné nároky na prostor, stejná funkce).

Kromě samotného působení mikrovln lze sušit pomocí kombinovaných systémů (horký vzduch, IČ-záření, odporový ohřev). Kombinace mají opodstatnění tam, kde je třeba ohřev urychlit. Dále se používají doplňkové zdroje tepla k udržení určité teploty poté, co je mikrovlnami dosaženo potřebné teploty a magnetron je vypnut, aby se teplota materiálu dále nezvyšovala.

V úvahu přicházejí i multifrekvenční mikrovlny. Přitom se kromě obvyklé frekvence mikrovln 2,45 GHz využívá ještě jedna nebo dvě vyšší nebo nižší frekvence. K tomu účelu musí být zařízení vybaveno ještě magnetronem pro frekvenci 5,8 GHz nebo 0,9 GHz. Frekvencí je ovlivňováno, do jaké hloubky mikrovlny pronikají do výrobku.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info