Biogenní aminy v zelenině
09.07.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Přehled shrnující výsledky měření různých studií uvádí hodnoty obsahu biogenních aminů v listové i jiné zelenině, v klíčcích a v kysaném zelí.
Biogenní aminy (alifatické, aromatické nebo heterocyklické látky), které se většinou vytvářejí při mikrobiáoní dekarboxylaci aminokyselin jsou dobře prozkoumány u živočišných potravin, ale méně je známo o jejich přítomnosti v rostlinných potravinách. Jejich výskyt závisí na řadě faktorů: přítomnost určitých bakterií, dostupnost aminokyselin jako substrátu, vhodnost prostředí (pH, vlhkost, teplota, obsah soli), zralost a délka skladování. V čerstvé zelenině je jejich obsah velmi nízký, ve fermentované může být poměrně vysoký (desítky až stovky mg/kg). Pro snížení jejich obsahu je třeba používat startovací kultury, které neštěpí aminokyseliny a dodržovat vysokou hygienu při výrobě a skladování.
V níže citovaném článku jsou shrnuty poznatky z odborné literatury o obsahu biogenních aminů v listové i jiné zelenině, v klíčcích a v kysaném zelí. Uvedené údaje však mají značný rozptyl, jak je zřejmé z hodnot pro putrescin, histamin, tyramin, kadaverin, spermidin a spermin v kysaném zelí naměřených v různých studiích v různých státech.
Ernährung, 33, 2009, č. 5, s. 208-212
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Česko může zůstat ve srážkovém stínu tlakových výší až do konce roku (15.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)

Tweet



