V USA roste zájem o velká kuřata

Vývoj nabídky a poptávky velikosti kuřat ve Spojených státech amerických a struktura jejich prodeje.

V posledním období sve Spojených státech amerických mění poptávka od tradičních standardních 2,9 kilogramových kuřat na kuřata o hmotnosti 3,6 kilogramů. Tato skutečnost se odráží dominovým efektem změn napříč drůbežářským průmyslem. Změnami v ustájovacích halách, distribuční síti a vývoji výrobků.

Je třeba zmínit, že kuřata narůstala na objemu po několik let, dokonce desetiletí. To vše vedlo k počátku moderní drůbežářské výroby. Při pohledu na historii trhu z hlediska živých hmotností se ukazuje, že v roce 1967 byla, podle údajů Ministerstva zemědělství Spojených států amerických, průměrná živá hmotnost kuřat na jatkách v USA 1,6 kilogramů. Do roku 1980 jejich hmotnost vzrostla na více než 1,8 kilogramů a v roce 1990 poskočila přes dva kilogramy. Odpovídající vzestup hmotnosti byl svázán s nárůstem spotřeby kuřat z 11 kilogramů ročně v roce 1960, na 33 kilogramů na osobu o 35 let později.

Ve výrobních podnicích byl proto zaznamenán s tím spjatý trend vedoucí k chovu větších ptáků. Situace z poslední doby navazuje na stav dosažený v roce 1980, kdy polovina kuřat chovaných a vyrobených ve Spojených státech amerických byla prodávána celá. Podle dostupných údajů 40 procent kuřat bylo porcováno a jen omezených 10 procent bylo dále zpracováváno. Celkově byla králem tohoto druhu průmyslu velká pečená kuřata a samozřejmě stejně tak jako krocan na Den díkůvzdání. Dnes, podle nejnovějších údajů, je jen 11 procent kuřat prodáváno celých. Téměř polovina, 43 procent jsou dělena a dokonce více, 46 procent, je ještě dále zpracováváno.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info