Australané vyšlechtili obiloviny tolerantní vůči soli

Mezinárodní týmu výzkumníků z australské univerzity v Adelaide se podařilo pomocí genových technik dosáhnout význačného pokroku ve vývoji obiloviny tolerantní vůči soli.

Zvýšená salinita orných půd postihuje farmáře na celém světě a představuje gradující problém, proto by mohl mít tento nejnovější úspěch na vědeckém poli podstatný význam na globální produkci potravin a zajištění zásobování, uvádí se v tiskové zprávě australsko-novozélandského sdružení v Berlíně.

Pomocí genetických modifikací vědci cíleně modifikovali rostlinné tkáně tak, aby se mohla sůl kumulovat pouze na takových místech, na kterých rostlinu poškodí co nejméně. Rostliny již tuto vlastnost mají v sobě zakódovanou – co možná nejúčinněji sůl vytěsnit. Pomocí genetické modifikace by ale měl být tento proces podstatně efektivnější, uvádí se dále v tiskové zprávě. Vědecký tým zkoušel tuto metodu aplikovat na obilovinách jakými jsou rýže, pšenice a ječmen. Nadějné jsou především výsledky u rýže.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info