Odstraňování alkoholu prostřednictvím kontinuální rektifikace za vakua

Nealkoholické pivo je dnes na trhu zavedený výrobek. Tržní podíl odalkoholizovaného piva, měřeno z celkového výstavu německého piva, se v současné době odhaduje na zhruba 3 až 4 procenta. Nealkoholické pivo je ve spotřebě na osobu na čtvrtém místě za limonádami, vodou a ovocnými šťávami. Při výrobě nealkoholických piv je možné vybírat z více technologií.

Poptávka po nealkoholickém pivu počínaje rokem 2004 stoupla z 2,2 milionů hektolitrů na více než 3 miliony hektolitrů v roce 2008. Podstatným způsobem se na tom podílí pšeničné svrchní pivo a také celkově zlepšená chuť nealkoholického piva. S kontinuální vakuovou rektifikací se nabízí možnost směšování originálního piva a aromatické vody a umožnit tak výrobu nealkoholického piva pod 0,05 objemových procent alkoholu.

Kompletní zařízení určené k odstraňování etanolu z piva prostřednictvím kontinuální vakuové rektifikace se skládá z následujících částí:

· deskového výměníku tepla (ohřev produktu a chlazení)

· odplynovače (odvádění oxidu uhličitého)

· rektifikační kolony (odstranění etanolu a zesílení obsahu alkoholu)

· odparky (vytváření brýdových par)

· kondenzátoru (kondenzace alkoholu)

· vakuových čerpadel a čerpadel produktu a meziproduktů

Výrobce je schopen vybavit pivovary zařízením, které umožní vyrábět nealkoholické pivo, jež spotřebitelům zajistí kvalitu kulatého a plného nápoje, který se chuťově málo odlišuje od piv s normální hladinou etanolu.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info