Celozrnná strava snižuje krevní tlak u mužů

Ve studii publikované v časopise American Journal of Clinical Nutrition se uvádí, že celozrnná strava a strava bohatá na otruby podporuje u mužů zdravé srdce. Po dobu 18 let (1986–2004) výzkumníci sledovali 31 684 mužů, kteří na začátku studie neměli vysoký krevní tlak, rakovinu, nemocné srdce nebo infarkt. Po 18 letech došlo u 9 227 mužů k vývoji vysokého krevního tlaku.

Výzkumníci zjistili, že u mužů, kteří konzumovali velké množství celozrnných výrobků, byla o 19 % nižší pravděpodobnost vývoje vysokého krevního tlaku ve srovnání s muži, kteří celozrnných výrobků konzumovali méně. U mužů s nejvyšší konzumací otrub bylo riziko o 15 % nižší než u mužů, kteří jich konzumovali nejméně.

Výzkumníci uvádějí, že výsledky této studie by se mohly využít při vytváření dietetických doporučení pro snižování krevního tlaku.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info