Souhrn událostí uplynulých dní – 11. – 13. 9. 2009

ČP:Škody zemědělců byly letos nejhorší v novodobé historii

Zemědělské škody klientů České pojišťovny, která má na trhu tohoto pojištění tříčtvrtinový podíl, jsou letos nejhorší v novodobé historii pojišťovnictví. Zemědělci ČP oznámili letos přes 2400 škod na plodinách a zvířatech, jejichž výše přesáhne 800 milionů korun. O rok dříve vyplatila ČP 500 milionů Kč, v roce 2007 to bylo 400 milionů Kč. Novinářům to dnes řekl ředitel zemědělského pojištění ČP Jiří Havelka. Za zvyšujícím se počtem a objemem škod v zemědělství stojí podle Havelky extrémní výkyvy počasí. "Počasí v posledních letech je extrémnější."

Potravinářskému průmyslu se blýská na lepší časy

Návrh zákona o významné tržní síle a jejím zneužití, který byl vrácen Senátem ČR s pozměňovacími návrhy, byl schválen Poslaneckou sněmovnou. Potravinářská komora ČR jako zástupce potravinářského sektoru a zároveň jeden z iniciátorů vzniku tohoto zákona je velmi potěšena, že v tomto případě zvítězil zdravý rozum nad pseudoliberalismem. Jako zástupci potravinářů rovněž doufáme, že zákon o významné tržní síle a jejím zneužití začne platit v co nejkratší době. Jsme přesvědčeni, že důsledné uplatňování tohoto zákona přinese prospěch nejen potravinářskému průmyslu, ale i samotnému spotřebiteli.

Sněmovna schválila zásadní zákon na ochranu přírody

Poslanecká sněmovna dnes definitivně schválila klíčový návrh novely zákona o ochraně přírody a krajiny. „Je to zásadní úspěch. Tento zákon je nejdůležitějším předpisem v ochraně přírody a novela byla skutečně nutná. Neznamená zdaleka jen lepší ochranu alejí, i když to je asi mediálně nejatraktivnější. Ruší ale také nesmyslnou praxi udělování výjimek ze zákona vládou a zavádí další pozitivní změny,“ říká ministr životního prostředí Ladislav Miko. „Převádí rozhodování mnohem blíž k občanům a řeší také dosavadní nesoulad s platnými evropskými předpisy,“ doplňuje ministr.

Počasí nepřálo, medu je míň, a tak si lidé připlatí

Cena pochoutky se zvedne o deset až dvacet korun za kilo, lidé tedy za sklenici zaplatí asi stovku. Zhruba dvacet korun na kilo si letos budou muset připlatit lidé za med. Včelaři na Kroměřížsku ho mají málo: může za to onemocnění včel i nepříznivé jarní počasí. „Je to katastrofa. Medu je ve srovnání s loňskem tak o padesát až šedesát procent méně. Z jara bylo brzy teplo, pak se náhle ochladilo, začalo pršet a včely nestihly všechno opylovat,“ povzdechl si předseda kroměřížských včelařů František Černošek. Cena pochoutky se proto podle něj zvedne o deset až dvacet korun za kilo, lidé tedy za sklenici zaplatí asi stovku.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info