Je lepší voda z kohoutku nebo balená?
29.09.2009 | Enviweb.cz
Co je lepší? Kohoutková nebo balená? Tak by se dal stručně popsat spor, který se rozhořel mezi vodárenskými společnostmi a Svazem minerálních vod. Zatímco vodárny upozorňují v nové kampani na výhody vody natočené z kohoutku, Výrobci minerálek a stolních vod kontrují vlastní kampaní, ve které vyzvedávají přednosti svých výrobků. Co si vybrat?
Podle Jany Ježkové, předsedkyně Svazu minerálních vod, nelze kvalitu vodovodní a balené vody srovnávat, protože balené minerální vody a pramenité vody jsou vždy podzemní a jsou potravinou, která podléhá přísným normám na rozdíl od vody z vodovodu, která je určená především k jinému využití než k přímému pití.
Podle Miloslavy Melounové, ředitelky Sdružení oboru vodovodů a kanalizací, však vodovodní voda musí splňovat požadavky na kvalitu pitné vody a z velké části je splňuje. "Jsou jen malé výjimky, kdy voda z vodovodu v některých ukazatelích překračuje dané limity," připustila Melounová. Dodala, že 50 % pitné vody je vyráběno stejně jako balené vody z podzemních zdrojů, a tato voda je zcela srovnatelná s vodou balenou, je však mnohonásobně levnější.
Vodárny i výrobci balených vod rozjeli kampaně za své produkty. Dá se to vykládat především jako boj o zákazníka, protože prodej balené vody letos mírně poklesl, což připustila i Ježková.
Zatímco však za litr vody z vodovodu zaplatíme několik haléřů, ta balená stojí od několika korun až třeba po několik desítek korun v případě zahraničních vod.
Vodárny proto rozjely kampaň "Kohoutkovou, prosím!", kdy přesvědčují restauratéry, aby ve svých podnicích nabízeli zákazníkům místo balených vod, vodu z kohoutku.
Podle Melounové však vodárny zatím restauratérům nenabízejí finanční stimulaci, jen originální broušené karafy na vodovodní vodu.
"Snažíme se je přesvědčit, že máme kvalitní vodu a že by bylo vhodné, aby tak jako v zahraničí nabízeli hostům v restauraci vodu točenou. Některé restaurace už vycházejí vstříc, některé restaurace v Praze točenou vodu už nabízejí. V dražších restauracích ale zatím ne," vysvětlila Melounová.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



