Nepotřebujeme GAEC abychom mohli řešit půdní erozi.

Do nových připravovaných pravidel „tzv. Správné zemědělské praxe“ – GAEC je začleněn i odstavec, který by měl pomoci řešit vodní bilanci půdy a ochranu půdy před půdní erozí. Ani největší kritici všeho co lze kritizovat nezpochybňují zoufalý stav půdy a nedostatek vody a půdní vláhy.

Kvalita půdy a dostatek půdní vláhy bude v budoucnosti pro zemědělce daleko důležitější faktor jejich úspěšného podnikání než-li jsou platby TOP-Up a jiné dotace. Pro sedláky, kteří mají k půdě vztah, je zcela zbytečné tak samozřejmé věci zmiňovat. Těch skutečných sedláků však není mnoho. Deformace „selského rozumu“ je mnohdy nevratná, bohužel cca na 1,5 milionech hektarů v České republice i způsobuje i skutečné škody na majetku jiných.

Samozřejmě, odpovědnost nesou vlastníci na svých bedrech, ale podle zákonů České republiky nejenom oni.

Je nutné zcela jasně oddělit dvě roviny.

Opatření, která podmiňují vyplácení dotací např.: dodržování „Správné zemědělské praxe – GAEC“)

Legislativní normy formulované v zákonech České republiky, které řeší odpovědnost uživatelů a vlastníků půdy.

Začátkem září Krajský soud v Plzni zrušil rozsudek soudu prvního stupně , který zprošťoval zemědělskou společnost za odpovědnost za škodu, která byla způsobena erozí zemědělské půdy( 1.9. č.j.: 14Co/2009-246). Soud vrátil celou záležitost a poukázal na celou řadu právních norem, které soud prvního stupně vůbec nezkoumal.

Jsou to zejména:

Preventivní povinnost podle zákona č.334/1992, §3 odst. 1, kde je povinnost předcházet vzniku škod.

Zákon č.254/2001 Sb. - §27, který ukládá zajistit, aby nedocházelo k odnosu půdy erozní činnostá vody, stejně jako zákon 114/1992 Sb.

Občanský zákoník ukládá v §127 zdržet se všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného anebo by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Paragraf 415 ve stejném zákoně ukládá každému povinnost užívat a spravovat pronajatý pozemek tak, aby jeho stav nezpůsobil škodu jinému, a ukládá povinnost přijmout taková opatření, která snižují možnost vzniku škody na zdraví, majetku.

Z usnesení soudu vyplývá, co vše je nutné přezkoumat, v případě, že se najde odvážný subjekt, který se nesmíří s lajdáckým a arogantním přístupem některých zemědělských subjektů k řešení problémů s půdní erozí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info