Mezi sýry z jihu Čech bodují tučné variace

Podle průzkumů zaměřených na spotřebu sýrů, patří Češi k těm větším konzumentům v Evropě i ve světě.

Češi vedou třeba ve spotřebě tavených sýrů, u nichž je největším výrobcem želetavská mlékárna. Do první trojky českých výrobců patří i jihočeská Madeta, která má hlavní sídlo v Českých Budějovicích.

„Tavené sýry vyrábíme několik desetiletí. Jsme trochu výjimkou, protože používáme vlastní surovinu, což není běžná praxe. Běžně se nakupuje surovina ze zahraničí,“ říká k výrobě Barbora Daňková, tisková mluvčí Madety. K nejoblíbenějším značkám mlékárny patří Madetka a lahůdkové Lipno s vysokým podílem tuku v sušině (64%).

Tavené sýry se v jihočeské mlékárenské firmě podílí na celkové produkci sýrů asi jednou pětinou. Jejich výroba je soustředěna do závodu Řípec nedaleko Veselí nad Lužnicí.

Oblíbené ale nejsou jen tavené sýry. Z další produkce si dobře vede u zákazníků třeba sýr Niva. „Pokud se nebudeme srovnávat třeba s francouzskými sýry z dovozu, tak Niva je v České republice naprostá jednička,“ míní Daňková. V Madetě tvoří čtyři pětiny produkce přírodní sýry a co do jejich objemu je firma největším českým producentem.

V celkové spotřebě sýrů patří České republice v rámci Evropské unie místo ve druhé polovině první desítky. V popředí výroby a spotřeby jsou takové velmoci jako Řecko, Francie nebo Itálie.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info