Mezi sýry z jihu Čech bodují tučné variace
05.10.2009 | Denik.cz
Podle průzkumů zaměřených na spotřebu sýrů, patří Češi k těm větším konzumentům v Evropě i ve světě.
Češi vedou třeba ve spotřebě tavených sýrů, u nichž je největším výrobcem želetavská mlékárna. Do první trojky českých výrobců patří i jihočeská Madeta, která má hlavní sídlo v Českých Budějovicích.
„Tavené sýry vyrábíme několik desetiletí. Jsme trochu výjimkou, protože používáme vlastní surovinu, což není běžná praxe. Běžně se nakupuje surovina ze zahraničí,“ říká k výrobě Barbora Daňková, tisková mluvčí Madety. K nejoblíbenějším značkám mlékárny patří Madetka a lahůdkové Lipno s vysokým podílem tuku v sušině (64%).
Tavené sýry se v jihočeské mlékárenské firmě podílí na celkové produkci sýrů asi jednou pětinou. Jejich výroba je soustředěna do závodu Řípec nedaleko Veselí nad Lužnicí.
Oblíbené ale nejsou jen tavené sýry. Z další produkce si dobře vede u zákazníků třeba sýr Niva. „Pokud se nebudeme srovnávat třeba s francouzskými sýry z dovozu, tak Niva je v České republice naprostá jednička,“ míní Daňková. V Madetě tvoří čtyři pětiny produkce přírodní sýry a co do jejich objemu je firma největším českým producentem.
V celkové spotřebě sýrů patří České republice v rámci Evropské unie místo ve druhé polovině první desítky. V popředí výroby a spotřeby jsou takové velmoci jako Řecko, Francie nebo Itálie.
Další články v kategorii
- Setkání šlechtitelů a semenářů v rámci konání valné hromady ČMŠSA (20.04.2024)
- Studené počasí těchto dnů by mělo ovoce poškodit jen lokálně, míní odbornice (19.04.2024)
- Přednáška o precizním zemědělství v rámci Dětské zemědělské akademie (19.04.2024)
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Výhodnějšími podmínkami v programu LIFE motivujeme zájemce. Nově jde na přípravu a spolufinancování projektů rekordních 100 milionů (19.04.2024)
- PGRLF otevře 18. kolo programu Investiční úvěry Zemědělec (19.04.2024)