Zemědělská produkce by měla vzrůst o 70 %
07.10.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Aby do budoucna měli všichni obyvatelé naší planety dostatek jídla, měla by podle odhadů Světové organizace pro výživu a zemědělství (FAO) zemědělská produkce do roku 2050 vzrůst o 70 procent. FAO je opatrně optimistická a domnívá se podle informací, vydaných zpravodajskou agenturou SDA, která citovala zprávu ze zářijového zasedání FAO v Římě, že by v roce 2050 již nemělo lidstvo trpět hladem.
Například bude nutné, aby se do roku 2050 zvýšila produkce obilovin ze současných 2,1 miliard tun o téměř jednu miliardu tun, produkce masa o více než 200 milionů na 470 milionů tun. Do roku 2050 by mělo podle prognóz OSN dojít k nárůstu světové populace ze současných 6,8 na 9,1 mld. obyvatel a to především v rozvojových zemích. Nejdynamičtější nárůst obyvatelstva se očekává v Africe na jih od Sahary a to v řádu 108 %. Naopak k nejnižšímu nárůstu počtu obyvatelstva (11 %) by mělo podle prognóz dojít v zemích východní a jižní Asie.
Potřeba potravin bude podle FAO stoupat nejenom v závislosti na zvyšujícícm se počtu světové populace, ale také díky rostoucímu životnímu standardu v některých regionech. Světová organizace pro výživu a zemědělství predikuje, že v roce 2050 bude v rozvojových zemích zkonzumováno celých 72 procent světové produkce potravin oproti nynějším 58 %. K požadovanému nárůstu zemědělské produkce však nebude podle FAO stačit jenom zvýšení výnosů u pěstovaných plodin díky lepším agrotechnickým metodám. V rozvojových zemích bude nutné zvýšit celkovou výměru orné půdy o přibližně 120 milionů hektarů, především v subsaharské části Afriky a v Latinské Americe. Na získání nových osevních ploch bude nutné vynaložit velké investiční náklady. Také zavlažování pěstebních ploch bude nutné výrazně zefektivnit.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Stárek: Restaurace v ČR mají na Velikonoce asi o pětinu méně rezervací než loni (29.03.2024)
- Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu (29.03.2024)
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)