Obavy z nadměrné fortifikace n-3 mastnými kyselinami

K dotazu úřadu EFSA ohledně názoru na fortifikaci širokého spektra potravin oleji z mořských řas uznanými za potraviny nového typu vydal německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) varovné stanovisko. Podle BfR může mít vysoký příjem mastných kyselin (MK) za následek zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, negativní vliv na imunitní systém a zvýšenou pravděpodobnost krvácení.

Výsledkem zkoumání BfR je doporučené maximální množství n-3 MK (DHA a EPA), jejichž zdrojem jsou oleje z ryb a řas nebo etylestery mastných kyselin, a sice 1,5 g/den. Podle názoru BfR by potraviny, které přirozeně mastné kyseliny neobsahují (např. nealkoholické nápoje), jimi neměly být obohacovány. Varování BfR však přichází příliš pozdě, a sice v době, kdy již bylo rozhodnuto o schválení aplikace MK z řasy Schizochytrium (fa Martek Biosciences Corp.) a řasy Ulkenia (fa Lonza) do pekařských výrobků, snacků a nealko nápojů. Při schvalování nebyl nadměrný přívod n-3 MK připomínkován.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info