Žitný chléb zvyšuje pocit nasycení

V porovnání s pšeničným chlebem vykazoval chléb s obsahem jakékoli žitné frakce vyšší sytivost. Nejsilnější efekt měl chléb s přídavkem žitých otrub.

V první části studie prováděné ve Švédsku bylo u skupiny 16 osob porovnáván pocit nasycení po snídani sestávající z izokalorických porcí chleba obsahujícího různé mlýnské frakce (otruby, středně hrubá frakce a prosátá mouka). V druhé části studie byl porovnáván vliv obsahu 5 nebo 8 g žitných otrub nebo střední mlýnské frakce v chlebu k snídani. Nejsilnější efekt na pocit sytosti během dopoledne měl chléb s přídavkem žitých otrub, i když rozdíly vlivu různých použitých frakcí a množství byly nevýznamné. V porovnání s pšeničným chlebem vykazoval chléb s obsahem jakékoli žitné frakce vyšší sytivost. Výzkumníci vysvětlují účinek žita vysokým množstvím vlákniny a jejím příznivým složením.

Milling and Baking, News, 88, 2009, č. 15, s. 32

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info