Vinařství Sádek začalo díky mrazům s výrobou ledového vína
17.12.2009 | ČTK
Ve vinařství pod hradem Sádek na Třebíčsku se dnes začalo vyrábět ledové víno. Během mrazivého rána sklidili vinaři hrozny ze zhruba 2000 keřů a vylisovali z nich kolem 150 litrů moštu. K zákazníkům se ale tato specialita dostane až na jaře, protože mošt kvůli vysokému obsahu cukru pomalu prokvašuje, řekl dnes ČTK majitel vinařství Lubomír Lampíř. Vinařství, které je jediné v kraji Vysočina, v tomto roce kvůli nižší úrodě hroznů vyprodukovalo jen zhruba 80 hektolitrů vína, zatímco jindy to bývá i 200 hektolitrů. Víno je však podle Lampíře lepší díky vyšší kvalitě hroznů.Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii
- Budou jablka za 50 korun? Stromy pomrzly v Česku i v Polsku (26.04.2024)
- Komunitní energetika je o krok blíž. Do druhého kola energetických společenství postupuje 57 komunitních projektů (26.04.2024)
- Greenpeace: Lesy ČR možná pokácejí přes 15.000 starých stromů v Krušných horách (26.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou (26.04.2024)
- Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic (26.04.2024)
- Evropský parlament odhlasoval zákaz některých plastových obalů (26.04.2024)
- Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví (26.04.2024)