Vinařství Sádek začalo díky mrazům s výrobou ledového vína
17.12.2009 | ČTK
Ve vinařství pod hradem Sádek na Třebíčsku se dnes začalo vyrábět ledové víno. Během mrazivého rána sklidili vinaři hrozny ze zhruba 2000 keřů a vylisovali z nich kolem 150 litrů moštu. K zákazníkům se ale tato specialita dostane až na jaře, protože mošt kvůli vysokému obsahu cukru pomalu prokvašuje, řekl dnes ČTK majitel vinařství Lubomír Lampíř. Vinařství, které je jediné v kraji Vysočina, v tomto roce kvůli nižší úrodě hroznů vyprodukovalo jen zhruba 80 hektolitrů vína, zatímco jindy to bývá i 200 hektolitrů. Víno je však podle Lampíře lepší díky vyšší kvalitě hroznů.Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii
- Novým předsedou Českého svazu včelařů se stal bývalý ministr zemědělství Nekula (16.12.2025)
- MENDELU koordinuje aktivity k ochraně biodiverzity a udržitelnému hospodaření v Amazonii (16.12.2025)
- SZIF už pozastavil dotace firmám z Agrofertu kvůli Babišovu střetu zájmů (16.12.2025)
- Řečtí farmáři třetí týden protestují s traktory na dálnicích, ohrožují turismus (16.12.2025)
- Sledování propojenosti zemědělců zatím slouží více k buzeraci než k ochraně hospodářské soutěže (16.12.2025)

Tweet



