Průměrná slovenská farma má cca 400 hektarů

Vv roce 2001 průměrná velikost farmy dosahovala 746 ha, v roce 2008 klesla na 391, i tak jsou ekologicky hospodařící podniky jsou na Slovensku v průměru mnohem větší než v ostatních zemích EU.

Ekologicky hospodařící podniky jsou na Slovensku v průměru mnohem větší než v ostatních zemích EU. V roce 2008 bylo podle ekologických standardů obhospodařováno 7,02 % zemědělské půdy a průměrná rozloha ekologického podniku byla 391 ha. Hlavním produktem slovenského ekologického hospodářství jsou obiloviny, které se většinou používají přímo na farmě jako krmivo.

Koncem roku 2008 registroval slovenský Ústredný kontrolný a skúšobný ústav polnohospodársky (CCTIA) 349 ekologických zemědělců s celkovou rozlohou 136 668 ha.

Zatímco v roce 2001 průměrná velikost farmy dosahovala 746 ha, v roce 2008 klesla na 391. Tento pokles je výsledkem stoupajícího počtu rodinných podniků, které se přeorientovávají na ekologický způsob hospodaření. Přesto největší slovenská biofarma obhospodařuje 3 034 ha (z toho 2 199 ha orné pudy), a celkem 8 podniků má větší rozlohu než 1 500 ha.

Ekologicky obhospodařovanou plochu tvoří z téměř 70 % trvale zatravněné plochy, necelých 30 % orná půda, méně než 1 % ovocné sady a jen 0,1 % vinohrady. Největší počet ekologických farem se nachází ve východní části zeme.

Hlavním produktem slovenského ekologického hospodářství je tradičně obilí. Více než 75 % bioproduktů se použije na místě jako krmivo, protože 68 % ekologicky hospodařících sedláku chová dobytek. Zbylé suroviny prodávají sedláci hlavně přímo na Slovensku, ale také v zemích EU a ve Švýcarsku.

Přibližně 50 % ekologické produkce se na trhu prodává jako konvenční zboží, především maso - zpracování biomasa není rozšířeno, protože chybějí malá jatka. Část biomléka prodávají slovenští chovatelé dvěma mlékárnám v České republice (Olma, Ekomilk). V posledních dvou letech začala ekologické kravské mléko zpracovávat také slovenská Tatranská mlékárna, proto mohou nyní slovenští zákazníci dostat bio mléko, jogurty a tvaroh v tamních supermarketech.

Ačkoli výroba biopotravin vykazuje vzrůstající tendenci, nerozvíjí se tak rychle, jako ekologicky obhospodařovaná půda. Lokální faremní bioprodukty se prodávají převážné v malých obchodech se zdravou výživou. Větší výrobci biopotravin prodávají své produkty jako například bylinkové čaje, mouku, těstoviny, tofu, kravské mléko a mlékárenské výrobky místním specializovaným bioprodejnám, supermarketům i obchodníkům do zahraničí. Celá produkce bio zmrzliny a chřestu je určena pro zahraniční trhy jako je Německo, Rakousko a Švýcarsko.

Zdroj: Ekoconnect infoletter

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info