Obleva a následující mráz může ohrozit zvěř

Letošní silná zima je náročná pro všechny, lesní obyvatele nevyjímaje. Starost a plné ruce práce mají tuto dobu myslivci a revírníci, kteří musí zabezpečit dostatečný přísun krmiva zvěři. „Letos jsme museli už podruhé zavézt do krmelců seno,“ řekl včera předseda myslivecké komise Josef Novák, když se chystal jet do lesa v Hradisku u Tutlek.

Krmelce se musí plnit častěji

„Týden před Vánocemi jsme do krmelců navezli asi poloviční dávky, více sena nemá smysl dávat, pokud by zvlhlo. Teď při enormním množství závějí se musí krmelce plnit častěji. Zvěř se se sněhem vyrovnává dobře, horší bude, pokud přijde obleva a budou následovat mrazy, tehdy se přes tvrdou krustu sněhu nebude možné prohrabat na půdu,“ popsal rizika spojená se zimou o poznání tvrdší než vloni Josef Novák.

Mimoto je v lesích potřeba zajistit průjezdnost cest. Vysoký sníh po kolena ztěžuje pohyb nejen myslivcům, ale hlavně samotné zvěři, která ze všeho nejvíc potřebuje v současnosti klid.

Škodu mohou napáchat pejskaři, kteří pouštějí své miláčky v lese navolno – vysoké zvěři hrozí nebezpečí zápalu plic, pokud se zesláblé uřícené zvíře v mrazivém počasí zpotí.

Nejsilnější úhyn lze očekávat až na jaře, kdy slabší kusy podléhají průjmovým onemocněním, způsobeným přechodem ze suché na zelenou pastvu.

Nežádoucí pobyt osob lačných procházek

„Když jsem procházel naposled honitbou, uvědomil jsem si, jak opodstatněný je zákaz pohybu v lesích teď po vydatném sněžení z minulých dní, kdy praskají větve a celé kmeny pod tíhou sněhu,“ dodal k nežádoucímu pobytu osob lačných procházek zimní krajinou předseda Josef Novák. Smrky pod náporem sněhu prý lépe vydrží, hůře jsou na tom borovice, které praskají a padají bleskovou rychlostí, takže chodec stojící v nepříznivém směru by neměl šanci uskočit. Co se týče charakteristiky současného období z hlediska zvěře vhodné k lovu, vysoká se střílela do 15. ledna. Nyní je tedy veškerá zvěř hájená krom mladé černé a škodné.

Jako každoročně se v současnosti myslivci chystají na další povinnost – ke krmivu přidávají zvěři granulovaná léčiva proti podkožní a nosohltanové střečkovitosti spárkaté zvěře. Pro vyšší účinnost se léčiva podávají ve dvou termínech, přičemž první je určen na 23. ledna a druhý následuje o týden později. Střečkovitost je onemocnění způsobené larvami much, které parazitují na zvěři.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info