Co má vliv na obsah akrylamidu v pšeničné mouce?
28.01.2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Akrylamid, monomer, který má potenciálně karcinogenní účinky, vzniká tzv. Maillardovou reakcí při tepelné úpravě potravin s vysokým obsahem karbohydrátů. Jde o reakci redukujících cukrů a aminokyseliny asparagin, která se přirozeně nachází v mouce. Cílem pokusů bylo sledování vlivu hnojení dusíkem, aplikace fungicidů, genotypu pšenice a jejich interakce na obsah prekurzorů akrylamidu v pšeničné mouce. Obsah asparaginu se všeobecně zvýšil při vyšších dávkách a při dávkách, které rostly v rozpětí od 0 do 180 kg.ha-1 se obsah asparaginu zvýšil až k hranici 250 %. Nejvyšší obsah asparaginu byl zaznamenán při aplikaci dusíku v časném jarním období. V roce 2006, kdy byl vysoký výskyt houbových onemocnění, se při fungicidním ošetření snížil obsah asparaginu, zejména při vysokých dávkách dusíku. V roce 2007 byl tlak houbových chorob malý, proto i efekt použití fungicidů nebyl výrazný. Vztah mezi obsahem proteinů a volného asparaginu v pšeničné mouce byl prokazatelný, když napadání houbovými chorobami (fungicidní ošetření) a stres ze sucha (ročník) byly konstantní. Obsah asparaginu byl výrazně ovlivněn genotypem pšenice a rozdíly mezi genotypy překročily 200 %.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Česko může zůstat ve srážkovém stínu tlakových výší až do konce roku (15.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)

Tweet



