Čína zahájila zátah proti kontaminovanému mléku

Celonárodní desetidenní zátah na mléčné výrobky kontaminované melaminem zahájila Čína. Oznámil to dnes místní tisk. Úřady tak reagují na skutečnost, že více než rok od vypuknutí skandálu kolem mléka s přimísenou průmyslovou látkou se v obchodech stále objevují takto kontaminované mléčné výrobky.

Odhalení melaminu v mléce způsobilo v roce 2008 v Číně rozsáhlý skandál. Na selhání ledvin po konzumaci znečištěného mléka zemřelo nejméně šest dětí a na 300.000 dalších onemocnělo.

Přestože tehdy vláda slibovala, že se nic podobného nesmí opakovat, zjišťují nyní zdravotní kontroloři, že se v regálech obchodů znovu melaminem kontaminované výrobky objevují, a co hůř, že se po přebalení do prodeje vrací i část produktů stažených při předchozích zátazích.

"Navzdory nynějším kampaním jsou stále některé firmy i jednotlivci zaslepeni touhou po zisku a ignorují zdraví a bezpečnost veřejnosti," uvádí se v prohlášení čínských úřadů.

Čína loni dvě osoby za jejich úlohu v "melaminovém skandálu" odsoudila k trestu smrti a v listopadu je popravila.

Melamin se běžně používá při výrobě plastů a hnojiv, ale čínští výrobci jej přidávali do sušeného mléka kvůli zvýšení zisku a oklamání inspektorů zkoumajících obsah bílkovin.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info