Množství beta-kasomorfinu vzniklého trávením mléčných výrobků

Kasomorfiny jsou peptidy vznikající při trávení mléčných bílkovin, kolem nichž se vede diskuse o jejich možném vlivu na vznik autismu a poruch komunikace, diabetu typu 1, kardiovaskulárních onemocnění, příp. syndromu náhlého úmrtí kojence.

Vědci University Mailand vyšetřovali mléčné produkty z hlediska obsahu beta-kasomorfinu 5 (BCM5) a beta-kasomorfinu 7 (BCM7) po simulovaném trávení in vitro. K testování bylo použito 10 druhů sýrů (i v různém stupni zralosti), 4 vzorky různě tepelně ošetřeného mléka, 2 jogurty, 4 fermentovaná mléka s probiotiky, 7 kojeneckých výživ a 4 sušené mléčné produkty).

BCM5 nebyl zjištěn ani po simulovaném trávení v žádném ze zkoušených výrobků, zatímco BCM7 byl ve všech výrobcích s výjimkou některých sýrů. Při technologickém procesu zřejmě vzniká BCM7 z kaseinu během proteolýzy při výrobě/zrání sýrů. Hlavní podíl však vzniká působením proteinázy v trávicím traktu.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info