Ministr Šebesta podporuje tendry Lesů České republiky v současné podobě

Podoba zakázek na lesnické práce v období 2011-2020 má podporu ministra zemědělství Jakuba Šebesty. Lesnický a dřevozpracující sektor v České republice byl jako první zasažen krizí a je třeba mu vrátit ztracenou stabilitu. K tomu by měly směřovat právě tyto tendry vypsané na delší časové období.

Lesy ČR postupovaly při tvorbě tendrů podle výsledků memoranda mezi ministerstvem zemědělství a Konfederací lesnických a dřevozpracujících svazů z roku 2007. Lesy ČR tedy naplnily dlouhodobé zadání a já považuji princip těchto tendrů za správný,“ řekl ministr Šebesta. Memorandum bylo podepsáno v roce 2007 mezi ministerstvem zemědělství a Konfederací lesnických a dřevozpracujících svazů. Principem memoranda bylo nalezení nejvýhodnějšího modelu obchodu se dřevem a z toho plynoucích tendrů na další léta. Odborná komise, která byla součástí memoranda, předložila výsledky své práce na začátku roku 2009 a tyto byly tedy k dispozici všem zainteresovaným subjektům a bylo možné o nich debatovat.

Abychom zachovali přístup malých a středních firem ke dřevu, dohodl jsem s ředitelem Sýkorou, že deset procent dřeva bude obchodováno na veřejných trzích. Zároveň bude deset procent ročního objemu těžby každý rok soutěženo znovu, aby měly i neúspěšné firmy možnost dalšího pokusu,“ dodal ministr Šebesta.

Dlouhodobé smlouvy a cyklická obměna na jednotlivých územních jednotkách jsou předpoklady ke stabilizaci sektoru a možnosti dalšího rozvoje. Pro regiony jsou dlouhodobější smlouvy pozitivní, zaměstnanost v tomto sektoru nebude kolísat tak jako dosud.

Dle vyjádření ministra Šebesty není odvolání generálního ředitele Lesů ČR Sýkory na pořadu dne.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info