Zlepšení bezpečnosti potravin ve Spojených státech amerických

Návrh změn právních předpisů ohledně potravin bez patogenů předložený kalifornskou senátorkou.

Kalifornská senátorka Dianne Feinstein předložila koncem roku 2009 návrh zákona, který by mohl pozměnit zákon o kontrole drůbežích výrobků, federální zákon o kontrole masa a federální zákon o potravinách, léčivech a kosmetice. Jeho cílem je, aby byl zakázán prodej jakékoli potraviny, která by nebyla certifikovaná jako potravina neobsahující patogeny.

Výsledkem má být povinnost výrobců vyrábět potraviny bez patogenů, tj. docílit jejich zodpovědnosti za bezpečnost produkce.

Nutnosti změn právních předpisů napomáhá i skutečnost, že federální úřady USDA a FDA na svých webových stránkách nedávno zveřejnily informace o tom, že byly z oběhu staženy tisíce kilogramů hovězího masa z důvodu jeho kontaminace mikroorganismem Escherichia coli. Dále byla stažena balená jablka a mrkev, která byla zasažena sporami mikroorganismu Clostridium botulinum a sušené švestky, které obsahovaly stopy olova.

Návrh zákona bude po potravinářských společnostech požadovat, aby testovali veškeré vyráběné potraviny, od oblíbeného mletého masa až po tradiční americké mražené ovocné koláče tak , aby byla zajištěna bezpečnost potravin. Konečné výrobky ani jejich složky nesmějí obsahovat žádné patogeny.

MEAT & POULTRY, 2009, 55, č. 12, s. 12

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info