Krize dopadla i na pekaře, drtí je dovoz
08.03.2010 | Denik.cz
Tuzemské pekárny loni dle kvalifikovaných odhadů vyrobily o deset procent méně pečiva než v roce 2008. Na internetových stránkách Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR to uvedl předseda jeho představenstva Oldřich Týř.
Přestože hospodářská krize zasáhla obor méně než jiná odvětví, lidé raději nakupují levnější pečivo a mražené polotovary z dovozu.
Největším problémem byl pro pekaře v loňském roce prudký propad cen. „Nastartoval jej obchodní řetězec Lidl a následoval nelítostný souboj mezi řetězci, kde v honbě za rekordně nízkou cenou byly zbraní základní pekařské výrobky,“ řekl Týř.
Své tvrzení dokládá statistikou ČSÚ, podle níž výrobní cena kilogramu pšeničného pečiva od ledna do prosince klesla téměř o sedm korun na 26 korun. Spotřebitelská cena se snížila z 50 korun na necelých 34 korun. Podobně, i když ne tak výrazně, klesala také cena chleba, marže se tak snížila pekařům i obchodníkům.
Obchodní řetězce loni také dále zvyšovaly poplatky vybírané od svých dodavatelů a prodlužovaly doby splatnosti, přetrvával také dlouhodobý problém pekařů, jímž je zpětné vrácení neprodaného pečiva obchodníky zpět výrobcům. Stát prý na rozdíl například od Německa či Rakouska nebrání české zemědělce, mlynáře a pekaře před levnými dovozy ze zahraničí.
Dovážené zmrazené a znovu rozpékané výrobky přitom prý již tvoří více než deset procent tuzemských prodejů pečiva.
Další články v kategorii
- Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu (29.03.2024)
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)