Pálenicím se daří, letos mají objednávky i na duben

Zatímco uplynulá sezona byla v pěstitelských pálenicích v Moravskoslezském kraji kvůli nízké úrodě ovoce mizerná, letos měly pálenice na Ostravsku i v celém kraji objednávek na vypálení kvasů neporovnatelně více.

Na loňskou sezonu by provozovatelé pálenic rádi zapomněli. „Na tu letošní si ale rozhodně stěžovat nemůžeme. Nějaké objednávky máme ještě na březen, a dokonce i na duben. Takže jsme určitě spokojeni. Jen by to chtělo, aby takových dobrých roků bylo co nejvíc,“ říká Antonín Šputa z Pěstitelské pálenici v Krásném Poli.

Podle něj je poslední sezona právě na severovýchodě republiky výjimečná i tím, že kvasů ze švestek lidé nosili do pálenic daleko více než v uplynulých letech. „U nás není tolik těch sadů a švestky lidé mají na zahradách daleko méně než jablka či hrušky. Letos ale bylo kvasů ze švestek výrazně více, úroda švestek byla loni v létě totiž mimořádná,“ dodal Šputa.

Jak říká, množství kvasů, ze kterých si lidé letos v pálenici v Krásném Poli nechali vypálit slivovici, hruškovici a calvados, je několikanásobně vyšší než v předchozí sezoně. „Občas se stává, že si někdo vzpomene na nějaký zapomenutý sud s kvasem ještě koncem února či počátkem března a ozve se. To už jsou ale spíše výjimky,“ vysvětluje Šputa. Sezona podle něj pomalu končí a v pálenicích se začnou připravovat na léto.

Nezralé ovoce do sudů nepatří

Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi říká, že probíhající sezona je nejen pro pálenice, ale hlavně pro ty, kdo ovoce nakládají do sudů, velmi dobrá. „Nárůst počtu zájemců o vypálení kvasů je ve srovnání s uplynulým rokem třetinový. U nás si mohou totiž zájemci nejen nechat vypálit pálenku z ovocných kvasů, které přivezou. Mohou také přivézt i celé ovoce a my jim je zpracujeme a podle množství jim vypálíme i pálenku. Dříve jsme tuto službu nabízeli hlavně u jablek a hrušek, letos nově i u švestek. Využít to mohou třeba ti, kteří třeba bydlí v paneláku a sudy s kvasy nemají kde skladovat, nebo ti, co mají málo času na přípravu kvasů,“ vysvětluje Černík.

Také podle něj letos lidé hodně vozí na vypálení švestky. „Ta poslední úroda u švestek byla opravdu u nás v kraji mimořádná, a tak toho lidé využili. Pokud někdo neudělal chybu při zakládání kvasu, tak může počítat s deseti i více litry pálenky z metráku. To je hodně slušná výtěžnost. Nedosáhne jí ale každý. Kdo udělá chybu při zakládání kvasu a dá do sudů například nezralé ovoce, tak může takzvaně splakat nad výdělkem,“ dodává Černík.

Také v pěstitelské pálenici Inpal ve Vrbici si letošní sezonu pochvalují. „Od září do listopadu se pálily hlavně kvasy z jablek. V období do Vánoc jsme pak dávali do kotlů hrušky. Koncem roku a počátkem ledna se pálily hlavně kvasy ze švestek,“ vysvětlil Ivo Teichmann z pálenice Inpal.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info