Spotřeba čokolády ve světě

Podle průzkumu společnosti Mintel International Group Ltd stoupá celosvětová spotřeba čokolády bez ohledu na hospodářskou recesi. Čína zvýšila v r. 2009 proti předcházejícímu roku prodej čokoládových cukrovinek o 18 %, Ukrajina o 12 %, UK o 5,9 %, USA o 2,6 %, v Belgii o 3 % a v Argentině o 2 % (vysoké procento zvýšení spotřeby v některých zemích je způsobeno dosavadní nízkou úrovní spotřeby). Spotřeba stoupá od r. 2005 i v zemích, kde čokoláda není obvyklým zbožím. Ve Švýcarsku, kde je nejvyšší průměrná spotřeba čokolády na osobu však došlo ke snížení.

Roční spotřeba na osobu činí ve Švýcarsku 144 EUR, v Belgii 60,3 EUR, v USA 38,4 EUR ( 55 USD) a v UK 74,1 EUR.

Podle zprávy americké Národní asociace cukrovinkářského odvětví „Confectionery Industry Trend Report“ má čokoláda v tomto odvětví klíčový význam. Spotřebitelé stále častěji očekávají čokoládu i jako součást menu vedle pokrmů z z masa či ryb.

Podle údajů asociace švýcarských výrobců čokolády Chocosuisse klesly tržby z prodeje švýcarské čokolády v o 6,4 procenta na 1,7 mld, švýcarských franků. K horším výsledkům přispělo i teplé počasí a skutečnost, že spotřebitelé dávali přednost spíše levnějším čokoládám. Průměrná spotřeba na osobu byla ve Švýcarsku v r. 2009 11,7 kg, v r. 2008 12,4 kg

ČTK

V ČR vzrostla spotřeba čokolády v r. 2000 – 2007 asi o čtvrtinu. Přesto však průměrná spotřeba na osobu činila v r. 2007 jen 5,2 kg a v r. 2009 5,7 kg, což v rámci EU znamená průměr.

strategie.cz

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info