Trvale udržitelný rozvoj živočišné výroby

Nizozemské ministerstvo zemědělství si vytýčilo za cíl do roku 2023 dosáhnout 100 % trvale udržitelnou živočišnou výrobu. K tomuto obsažnému cíli by měl přispět také projekt s názvem „Cow Power Project“. Ve spolupráci s mléčnými farmami, obchodními organizacemi, průmyslovými podniky a politickými reprezentacemi vyvíjí Animal Science Group Wageningen modely čtyř zcela nových systémů chovu dojnic.

Mezi jednotlivými zemědělskými podniky přirozeně existují velké rozdíly a to nejenom v ekonomických podmínkách, ale i přesto nejsou modely jen fantazií. „Máme vypracovaný seznam požadavků, které jsou postupnými prvky na cestě k trvale udržitelné produkci“, uvedla Maarten Vrolijk, expertka z Univerzity ve Wageningenu. „Tak můžeme kombinovat nejrůznější opatření vedoucí k dosažení cíle trvalé udržitelnosti živočišné výroby v co možná nejkratším možném termínu. Prvními výsledky projektu bylo navázání vzájemné spolupráce mezi 20 chovateli dojnic a vědci, kteří pracují na rychlé implementaci prvních částí systému do praxe. „Jedná se např. o separaci exkrementů a výkalů, protože zde chybějí dosud technická řešení“, uvedla Vrolijk.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info