Pokles produkce rybí moučky

Světová produkce rybí moučky poklesne v období rybářské sezóny 2009/10 na historické minimum. Hlavním důvodem je zemětřesení v Chile, při kterém byl zničen významný podíl výrobní infrastruktury. Chile je hned za Peru druhým nejvýznamnějším dodavatelem rybí moučky. Chilská produkce v období 2008/09 činila podle odhadů Oil World (nezávislá společnost specializující se na prognózy světové nabídky, poptávky a cen olejnin a olejů) téměř 700 000 tun, což představovalo 12 % světové nabídky. V průběhu stávající sezóny by mohlo Chile podle prognóz dosáhnout poloviční produkce. Zemětřesení na konci února společně s tsunami podle údajů Oil World zničilo továrny na výrobu rybí moučky ve třech nejvýznamnějších produkčních centrech (Talcahuano, San Vincente a Coronel) a také potřebnou infrastrukturu v přístavech.

Také ze strany největšího dodavatele rybí moučky na světový trh Peru by podle prognózy Oil World měla v sezóně 2009/10 poklesnout nabídka oproti srovnatelnému období roku předchozího, proto budou dovozy této komodity z Jižní Ameriky omezeny. Nejdůležitějším odběratelem v globálním měřítku je Čína, kde je rybí moučka používána v krmných dávkách prasat a také v chovu garnátů. Důležitým odběratelem rybí moučky je i Evropská unie. Podle odhadů Oil World bude pravděpodobně nutné rybí moučku v krmivech pro prasata nahradit sójovým šrotem.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info