Souhrn událostí uplynulého dne – 25.3.2010

Madeta si zajistila necelou polovinu mléka, které jí chybí

Jihočeská mlékárna Madeta si smluvně zajistila dodávku 90.000 litrů mléka denně, tedy necelou polovinu objemu, který jí chybí. Nové dodávky z Třebíčska navíc získá až od srpna. ČTK to řekla mluvčí Madety Barbora Daňková. Mlékárně od dubna přestane dodávat Mlékařské družstvo Jih 200.000 litrů mléka denně. Dosud družstvo Madetě dodávalo polovinu její denní spotřeby mléka, která je kolem milionu litrů. Firma se kromě vyjednávání o dalších dodávkách věnuje i úpravě logistiky a přepravě mléka do jednotlivých provozoven.

Placená výpomoc firem ve vinicích: zájem klesá

Pomoc firem při obdělávání vinic vyhledává na Břeclavsku stále méně lidí. Podnikům se dříve zavedená služba přestává vyplácet. Nechat si za úplatu připravit a postříkat vinohrad. Služba, kterou řadu let nabízelo mnoho zemědělských podniků i na Břeclavsku. Zájem ze strany vinařů však podle firem klesá, lidem se totiž mnohdy nevyplácí hrozny prodávat. Právě proto už i společnosti s nabídkou skončily nebo přemýšlejí, jestli dál obdělávání vinohradů nabízet. „V Krumvíři bývalo zvykem, že družstvo tyto práce lidem dělávalo. Vinohrady k tomu byly i přizpůsobené, aby se daly dobře obdělávat.

Nejisté dotace

Program rozvoje venkova ministerstva zemědělství (PRV) se po svém startu před třemi lety pomalu dostal do poloviny své existence. Řada projektů byla bezpochyby úspěšně zrealizována a dá se již nyní objektivně a jednoznačně konstatovat, že do technologií či budov byly napumpovány značné prostředky, o jakých se nám před pár lety ani nesnilo (a nutno podotknout, že mnohým kolegům farmářům i v rozvinutějších částech světa se nesní ani teď). O poznání diskutabilnější by již mohlo být hodnocení například efektivnosti některých dotačních titulů, či rozložení prostředků na jednotlivé kapitoly určené v samém zárodku vzniku PRV.

Farmáři z Východu potáhnou na Brusel

Zemědělci z nových států Evropské unie se spojili kvůli dotacím, současné podmínky podle nich nejsou fér. Do čela rebelů se postavili Češi. Zemědělci z východní Evropy se spojili proti Bruselu a jeho dotacím. Když prý Evropská unie nesrovná podmínky mezi novými a starými členskými státy EU, přijdou na řadu demonstrace a protesty. Do čela „rebelů“ se postavili farmáři z České republiky. Čeští zemědělci si podle propočtů přijdou na dotacích a různých podporách zhruba na jedenáct tisíc korun na jeden hektar. To je přibližně o polovinu méně než Rakušané a asi o třetinu méně než Němci.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info