Hnojením ke klimatickým změnám

Ústředním tématem mezinárodní konference v Solothurnu bylo hnojení polí a luk dusíkem a jeho vliv na světové klima.

Vedle silniční dopravy, řemeslné činnosti a průmyslu přispívá k emisím skleníkových plynů a tím i ke klimatickým změnám také zemědělství.

Ústředním tématem mezinárodní konference v Solothurnu bylo hnojení polí a luk dusíkem.

Intenzivní produkce potravin napomáhá klimatickým změnám. To bylo na této konferenci, kde své poznatky prezentovalo okolo 200 vědců z Evropy, Číny a USA, potvrzeno. Jak zdůraznili vědci z výzkumného ústavu Agroscope Reckenholz-Tänikon (ART), který konferenci pořádal, neustále rostoucí spotřeba potravin a krmiv vyžaduje globálně stále větší aplikaci dusíkatých hnojiv, což má negativní dopad na světové klima. Bakterie v půdě přeměňují dusíkaté sloučeniny na oxid dusný, který je 300x škodlivější než oxid uhličitý. Podle vědců přispívá oxid dusný zhruba 10 % ke skleníkovému efektu, ačkoli koncentrace tohoto plynu v atmosféře je přibližně tisíckrát nižší než koncentrace CO2. Na pováženou je také to, že koncentrace N2O od roku 1998 stoupla o jedenáct procent.

Prof. Dr. Ewald Schnug z Institutu pro pěstování rostlin a pedologii při Julius Kühn-Institutu (JKI) v Braunschweigu říká: „Je samozřejmé, že hnojení dusíkem přispívá k emisím oxidu dusného, který absorbuje teplo obzvlášť silně. Tyto emise jsou ale přirozeným a nevyhnutelným průvodním jevem a co do množství se podílejí na oteplování atmosféry méně než oxid uhličitý a metan. Kdo při hnojení dusíkem důsledně dodržuje pravidla správné odborné praxe, omezuje emise oxidu dusného na nevyhnutelné minimum a prakticky tak přispívá k ochraně klimatu“.

Výsledky prezentované na konferenci umožňují lepší odhad vlivu zemědělství a využívání půdy na bilanci skleníkových plynů a ukazují možnosti obchodní politiky. Studie ART a jiných výzkumných institucí nadále hledají opatření, která zemědělství v budoucnu umožní snížit emise oxidu dusného.

http://www.proplanta.de/Agrar-Nachrichten/agrar_news_themen.php?SITEID=1140008702&Fu1=1265393456

DLZ Agrarmagazin, 2010, č. 3, s. 15

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info